Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идва ли краят на автомобилните изложения?

14 септември 2019, 09:03 часа • 3988 прочитания

Все повече големи автомобилни производители отказват участие дори в най-популярните изложения, едно от които - това във Франкфурт, се провежда в момента. През тази година изложбата пропуснаха компаниите Toyota, Peugeot, Citroen, Nissan, Kia, Volvo, Ferrari и всички марки на Fiat Chrysler Automobiles. А тези, които се пак взеха участие, сериозно намалиха бройката на експонатите си, както и площта на щандовете си.

Всичко това носи загуби на организаторите и те са принудени да търсят нови концепции, съобщава германският вестник Handelsblatt. Предполага се, че на бъдещите изложения ще се обръща все по-голямо внимание на мобилността като цяло, а не на новите автомобили. Една от обсъжданите идеи е смяна на локацията, като вместо във Франкфурт изложението да се провежда в различни градове на Германия.

"Ако тенденцията от тази година се запази, което е твърде вероятно, през 2021 г. няма да има автосалон във Франкфурт. Или поне той няма да бъде в настоящия си формат, а ще представлява нещо коренно различно", категоричен е бившият изпълнителен директор на Opel - Карл-Томас Нойман.

За смяна на концепцията вече говорят и организаторите на автосалона в Детройт, който се провежда в началото на всяка година. Най-голямата изложба на автомобили в Северна Америка от 2020 г. ще бъде не през януари, а през юни. И ще се превърне във Фестивал под открито небе, чиято основа идея ще бъде забавление за зрителите.

Под сериозна заплаха са и други големи изложения - като тези в Монреал и Квебек, например (Канада). Някои от водещите европейски производители, сред които са Daimler и Volkswagen, обявиха, че пропускат тези салони. Очаква се, че те ще бъда последвани и от други компании, които ще търсят иновативни начини за представяне на своите нови модели.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес