Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиперколата на Aston Martin и Red Bull се оказа по-мощна от очакваното

29 юни 2017, 10:00 часа • 4426 прочитания

Британският производител Aston Martin вече представи своята хиперкола Valkyrie, но все още не разкрива нейните пълни технически характеристики, в това число и мощността на двигателя. Ако се вярва на твърденията на някои западни издания, автомобилът ще превъзхожда по този показател модели като LaFerrari, McLaren P1 и Porsche 918 Spyder.

Представители на Aston Martin на няколко пъти съобщаваха, че техният автомобил ще бъде оборудван с 12-цилиндров мотор, с чиято подготовка се занимава английската фирма Cosworth. При работен обем от 6,5 литра той трябва да развива около 1000 к.с.

Според информация на изданието Road&Track, което се позовава на свои източници в британската компания, двигателят с вътрешно горене ще бъде комбиниран със система за рекуперация на кинетична енергия, която е взаимствана от болидите във Формула 1. Това не само ще направи Valkyrie хибрид, но и ще осигури допълнителни 150 к.с. Така колата на Aston Martin ще се превърне и в лидер по съотношение мощност/тегло, като на една конска сила ще се пада под 1 кг.

Предвижда се британската марка да пусне на пазара едва 150 бройки от хиперколата си, като всяка ще струва около 3 млн. щатски долара. Освен това Aston Martin ще произведе още 25 машини за писта, които ще се отличават с променена аеродинамика с развито антикрило, намален клирънс и преработено окачване. Тази версия ще може да си съперничи с прототипите от клас LMP1, участващи в световните серии за издържливост.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес