Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електронните асистенти се увеличават, смъртността на пътя - също

13 февруари 2019, 11:46 часа • 1863 прочитания

Новите технологии отвличат вниманието на водача и така вместо да му помагат, те повече пречат. Съответно, това води до увеличение на катастрофите и смъртността на пътя, показва изследване на IAM Roadsmart - една от организациите, които се борят за безопасност на движението.

Според проучването, проведено във Великобритания, за увеличението на инцидентите не са виновни само смартфоните и таблетите, но и системите, поставяни в автомобилите от техните производителите. Статистиката на Министерството на транспорта на Обединеното кралство сочи, че броят на шофьорите, загинали или тежко ранени в резултат на отвличане на вниманието през последното десетилетие се е увеличил с 11%.

Така излиза, че въпреки новите технологии, които ежегодно се появяват в транспортните средства и чиято цел е да увеличат безопасността на хората, ситуацията се влошава.

Резултатите сочат, че най-много катастрофи стават заради отвличане на вниманието към децата - 29%, следва смяна на станцията на радиото - 27%, действия на возещите са на задната седалка пасажери, вдигане на мобилния телефон - 24% и навигационната система - 15%.

Като цяло, отвличането на внимание на шофьора е основната причина за катастрофите в цял сят. По данни на ЕС, между 10 и 30% от инцидентите на пътя са станали по тази причина. В САЩ годишно заради разсейване на шофьорите загиват около 3500 души.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес