Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски хакери взломиха Mitsubishi Outlander

08 юни 2016, 13:40 часа • 1141 прочитания

Британски специалисти по компютърна безопасност от компанията PenTestPartners успяха да „хакнат” обновения хибриден кросовър Mitsubishi Outlander PHEV, като получиха достъп от разстояние до някои функции на автомобила.

Фирмата разпространи подробности за кибератаката на своя сайт в интернет. Експертите разкриха, че управлението на голяма част от системите на всъдехода се осъществяват с помощта на мобилно приложение с Wi-Fi. Тази система е далеч по-уязвима на външно вмешателство, тъй като при нея голяма част от функциите на автомобила се управляват от GSM.

Хакерите са открили, че ключът за шифроване на Wi-Fi е записан в самото ръководство за експлуатация на Outlander PHEV, което значително е улеснило задачата им. Така само след 4 дни работа те са получили достъп до системите на автомобила.

Крайният резултат е, че компютърните експерти са можели да включват и изключват фаровете, да управляват климатика и да променят работите на хибридния силов агрегат. Хакерите признават, че не са могли да откючат колата, но пък са успели да изключат нейната аларма.

Компанията PenTestPartners е препоръчала на Mitsubishi Motors редица решения, благодарение на които Outlander PHEV да бъде по-добре защитен от външни атаки. Специалистите са посъветвали инженерите на японската марка напълно да преразгледат решението си да използват Wi-Fi и да преминат към по-сигурна връзка.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес