Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армията на САЩ залага на водороден автомобил

05 октомври 2016, 10:00 часа • 3010 прочитания

Концернът General Motors съвместно с центъра за изследвания и разработки на американската армия TARDEC (Tank Automotive Research, Development and Engineering Center) представиха един от новите автомобили, на които ще се разчита за бъдеще. Нестандартното при пикапа ZH2, който е изграден базата модела Chevrolet Colorado, е че той се задвижва от водородни клетки.

Именно това качество на автомобила го прави много полезен за нуждите на армията. От една страна той е безвреден за природата и икономичен, а от друга е напълно безшумен и това може да се превърне в едно от най-важните му качества на бойното поле. Освен това зареждането му може да се осъществява на места, където липсват стандартни източници на енергия.

Буквата H в названието на автомобила указва именно използването на водороден силов агрегат. Благодарение на него машината по-трудно може да бъде засечена от инфрачервени лъчи, а в същото време е и доста подвижна, тъй като водородното задвижване на електрическия мотор осигурява и висок въртящ момент.

Засега няма никакви технически характеристики за автомобила, но пък се твърди, че той е напълно завършен и изпитанията му могат да стартират още в началото на 2017 г. Според създателите на машината, тя може да бъде пусната в серийно производство след около 5 години.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес