Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 съвета за безопасно спиране при отказ на спирачките

01 февруари 2023, 15:49 часа • 5936 прочитания

Спирачната система на леките автомобили може да получи техническа повреда, но също така е възможно да откаже и по друга причина – като попадане на предмет под педала, например. Какво обаче трябва да направи шофьорът, ако колата му откаже, по една или друга причина. На този въпрос отговарят автомобилни експерти.

Първото действие е да се натисне по-силно педала на спирачката с няколко резки движения. Такива действия ще възстановят нормалното налягане в спирачната система и ще повлияят на ефективността на спирачната сила.

Ако този метод се окаже неефективен, тогава си струва да се прибегне до втори. За да направи това, шофьорът трябва да се опита да спре с помощта на двигателя на превозното средство, като последователно превключва скоростната кутия на по-ниски предавки. Това може да стане на модели с ръчна и автоматична скоростна кутия при наличие на ръчен режим за превключване на режимите на предаване.

Вариант номер три се състои се в използването на ръчната спирачка. Но този метод е подходящ при шофиране с ниска скорост. Важно е обаче това да става леко и постепенно, защото в противен случай може да се завърти. Тогава водачът ще загуби контрол над управлението и ще увеличи шанса за злополука.

Освен това може да се опита с маневриране, тъй като при смяна на посоките се увеличава и съпротивлението с асфалта на пътя. По тази причина скоростта на машината ще намалее.

Ако всички изброени по-горе методи не са работили, тогава остава спиране с помощта на препятствие, като „най-удобни“ в случая са снежна преспа или купчина чакъл в близост до пътното платно.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес