Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече руски втечнен газ тече към ЕС. Кой го купува?

06 септември 2023, 19:00 часа • 10554 прочитания

Въпреки ембаргото върху въглищата и петрола, както и решението на Москва да блокира повечето газопроводи, страните от ЕС продължават да купуват енергия от Русия. Най-вече придобива Унгария, която подобно на Словакия и България не е обект на петролното ембарго. ЕС също купува газ, включително втечнен природен газ, чийто внос продължава да расте.

Ембарго върху руския газ?

От началото на тази година до края на юли ЕС е закупил повече от половината руски втечнен газ (LNG) - 22 милиона кубически метра. За сравнение: за същия период на 2021 г., тоест още преди началото на конфликта, придоби 15 милиона кубични метра. Това представлява 40% увеличение в сравнение с глобалното увеличение на покупките на руски LNG, което достигна 6%.

Според оценки на неправителствената организация Global Witness за цялата 2023 г. Русия ще спечели 5,3 милиарда евро от продажбата на LNG на Европейския съюз. Съгласно анализ на Global Witness Китай купува най-много руски LNG (20%), следван от Испания (18%) и Белгия (17%). Последната страна се издигна до такова високо място в класацията главно защото нейното пристанище Zeebrugge е пункт за трансбордиране на руски LNG – едно от малкото в ЕС, където LNG се трансбордира от танкери до стандартни LNG превозвачи. Що се отнася до корпоративните клиенти, основният купувач тази година е френската компания Total Energies, която измести миналогодишния лидер нидерландско-британската Shell. Още: Санкции ли? Вносът на руски газ за Европа е нараснал с 9%

Ако приемем, че динамиката на вноса на LNG не се промени до края на годината, ЕС ще закупи общо 31 милиона кубически метра от тази суровина. Това се равнява на около 43 милиарда кубически метра газ, доставен по тръбопроводи. В сравнение с вноса преди конфликта, това е значителен спад, тъй като през 2021 г. ЕС е внесъл общо около 176 милиарда кубически метра газ от Русия чрез газопроводи и LNG.

Тревожно е обаче, че руският LNG не само продължава да навлиза в ЕС, но и се доставя във все по-значителни обеми: през 2021 г. - 15 милиона кубични метра, през 2022 г. - 22 милиона кубични метра, а през 2023 г. тези обеми може вече да достигнат 31 милиона кубични метри. Докато ЕС не е наложил ембарго върху тази суровина, компаниите, които я купуват, не се чувстват длъжни да ограничават покупките си от Русия, пише още полското издание Rzeczpospolita.

Обаждания без отговор

„Ние можем и трябва напълно да се отървем от руския газ възможно най-скоро, като същевременно не забравяме нашата сигурност на доставките на тази суровина“, каза европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон през март тази година. „Призовавам всички страни-членки на ЕС и всички компании да спрат да купуват руски LNG и да не подписват нови газови договори с Русия след изтичане на съществуващите“, добави комисар Симсон. Засега призивът ѝ остава без отговор. Още: Природният газ на борсите поскъпна с двуцифрен процент

„Купуването на руски газ има същия ефект като купуването на руски петрол. И двата ресурса финансират конфликта в Украйна и всяко евро допринася за повече кръвопролития. Европейските страни осъждат въоръжения конфликт, но слагат пари в джоба на Путин. Тези страни трябва да направят действията им да отговарят на думите им и да забранят търговията с руски LNG, която подхранва както конфликта, така и климатичната криза“, каза Джонатан Нороня-Гант от Global Witness.

Рязък спад на цените на руската енергия

Според данни, публикувани от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), от началото на конфликта в Украйна приходите на Русия от продажби на енергия в световен мащаб възлизат на 413 милиарда евро, от които 277 милиарда от продажба на петрол, 101 милиарда от газ и 35 млрд. - въглища. От тях ЕС плати на Русия 162 милиарда евро: 95 милиарда за нефт, 64 милиарда за газ и 3 милиарда за въглища.

ЕС е единственият голям потребител на енергия от Русия, който драстично намали покупките си. Ако за 10 месеца на 2022 г., считано от началото на конфликта, ЕС е платил на Русия 141 милиарда евро, то за почти 8 месеца на тази година - само 21 милиарда евро. В класацията на енергийните клиенти на Русия ЕС падна на второ място, отстъпвайки на Китай, който тази година плати на Русия почти два пъти повече от клиентите от ЕС. ЕС е следван от Индия, която вероятно ще го изпревари по показатели за годината. В близко бъдеще Турция също може да стане основен клиент на Русия. Още: TotalEnergies: Европа може да не разполага с достатъчно газ в хранилищата при студена зима

Газът от руските тръбопроводи е частично заменен с втечнен газ, доставян в европейските газови пристанища. Вносът му непрекъснато нараства, като значително увеличение е планирано за средата на 2024 г. Това зависи от изграждането на инфраструктура за прием на LNG и от производствени мощности в страни като САЩ, Катар или Норвегия. В момента най-големият доставчик на LNG са САЩ и частично Канада, които заедно доставят почти половината от втечнения газ за ЕС. На второ място (17%) са страните от Близкия изток, 15% идват от Африка и 14% все още са от Русия.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес