Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смятан за опасен пестицид не получи удължаване на разрешението в ЕС

13 октомври 2023, 15:33 часа • 10525 прочитания

Предложението за подновяване на разрешението за ползването на спорния химикал глифозат не получи достатъчно подкрепа от страните членки на ЕС, предаде ДПА. Еврокомисията беше предложила той да може да се употребява до края на 2033 г.

Глифозатът, който е активна съставка в много хербициди, е проблемен, тъй като потенциално влияе зле на биоразнообразието, а според някои учени е и канцерогенен. От производителя на препарати за растителна защита "Байер" отричат, че глифозатът е вреден.

Лицензът изтича

Последно бе разрешен в ЕС, след много спорове през 2017 г. с 5-годишен лиценз, който бе удължен с една година и изтича през декември.

Още: Европейската комисия предлага да се разреши смятан за опасен пестицид за още десет години

Следващите разговори за евентуалното удължаване на разрешението за ползване ще се проведат през първата половина на ноември, посочват от ЕК.

Първоначалното й предложение може да бъде променено. Ако страните членки не се разберат, Еврокомисията може да реши дали да удължи срока или да прекрати употребата на химикала.

Забранен в някои страни

Глифозатът е частично забранен във Франция от 2020 г. Други страни като Малта и Австрия, са забранили използването му в обществени паркове и детски площадки.

Още: Германия ограничава употребата на хербицида глифозат

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес