Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея откраднала криптовалути за 400 млн. долара през миналата година, сочи доклад

14 януари 2022, 10:05 часа • 1537 прочитания

Армията от хакери на Северна Корея е предприела поне седем атаки срещу платформи за криптовалути през 2021 година, което е донесло за тоталитарната страна приходи от близо 400 млн. долара под формата на дигитални активи, сочи проучване. Това е увеличение от 40% спрямо предходната година, твърди доклад на компанията за блокчейн проучвания Chainalysis, добавяйки, че атаките са били основно срещу инвестиционни фирми и централизирани борси, предава Bloomberg.

„Тези дейности, взети заедно, рисуват портрет на държава, която подкрепя престъпленията с криптовалути в огромен мащаб”, пише в доклада.

Заключенията на Chainalysis подчертават, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун разчита на хакери, подкрепяни от държавата. САЩ и Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации заявяват, че киберпрестъпленията на страната помагат, както за финансирането на програмата за ядрено оръжие на Северна Корея, така и за поддържане на икономиката, която е засегната от глобалните санкции, наложени заради тестове на атомна бомба и ракети с голям обсег.

Посочената стойност в доклада се равнява на приблизително 1.5% от икономиката на Северна Корея през 2020 година, като вероятно оформя над 10% от годишния бюджет за отбрана на страната.

Парите, който Северна Корея си набавя чрез киберпрестъпления, й помагат да „финансира правителствени приоритети, като ядрена и ракетна програма”, заявяват от Службата на Директора на националното разузнаване на САЩ в некласифициран доклад през 2021 година.

Докладът на Chainalysis посочва, че Северна Корея е използвала фишинг, злонамерен софтуер и усъвършенствано социално инженерство, за да извлича средства. „След като Северна Корея получава попечителство върху средствата, те започват внимателен процес по изпиране, за да прикрият и осребрят парите си.”, пише в доклада.

Според изследването, Северна Корея краде широка гама криптовалути. Това е увеличило сложността на операциите по пране на пари, които стават все по-предпазливи всяка година.

Азиатската страна се опитва да набавя средства по два основни начина за заобикаляне на международните санкции, посочват от САЩ и ООН. Първият разчита на киберпрестъпленията. Вторият метод е трансфер на стоки, като въглища, от една доставка към друга – смята се, че страната прехвърля товари от един кораб на друг или обратното, като двете плавателни средства се опитат да прикрият идентичността си.

Понастоящем Северна Корея има над 6 000 души, които се занимават с киберпрестъпления в звено, носещо името „Бюро 121”, според оценки в некласифицирани отбранителни доклади на САЩ и Южна Корея.

Правителството на САЩ преследва предполагаеми севернокорейски агенти, подавайки наказателни жалби срещу хора, които според щатските власти са получили незаконно поверителни данни от Sony Pictures Entertainment Inc. през 2014 г. и са замесени в кражбата на 81 млн. долара от централната банка на Бангладеш през 2016 година. Северна Корея отрича каквото и да било участие в тези хакерски атаки.

Още: Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес