Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С опит за смешки Путин показа безпокойство: Инфлацията в Русия е проблем

02 ноември 2023, 07:20 часа • 5673 прочитания

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин поиска от подчинените си да предприемат действия срещу високата инфлация, като предупреди, че руската икономика е изправена пред засиления натиск на западните санкции.

Инфлацията остава упорито висока в Русия, като се качва нагоре и нагоре, докато икономиката на страната се бори с по-слабата рубла и нарастващите разходи за войната в Украйна.

"Още веднъж обръщам внимание на правителството и Централната банка на Русия върху важността на ефективните, координирани действия за намаляване на инфлацията", каза Путин на видеоконферентна среща, предавана по телевизията. "Това пряко засяга благосъстоянието на руските семейства и нашите граждани“, добави той, пише БГНЕС.

Забележки-смешки на Путин

Диктаторът предупреди, че санкционният натиск от западните страни ще се увеличи и правителството трябва да се подготви за това. "Нашите партньори сега довеждат фантазиите си до абсурд, забранявайки вноса на отвертки, игли и така нататък в Русия. Но колкото по-малко боклуци, толкова по-добре. Има по-малък шанс дървениците да бъдат внесени у нас от големите европейски мегаполиси", каза Путин. 

Руският диктатор изтъкна как безработицата в страната е рекордно ниска - под 3%, което не е учудващо, предвид че всичко живо е ангажирано в армията или в производства, свързани с нея. Но този ефект води до глад за качествени кадри, защото много от най-интелигентните и способни руснаци емигрираха заради заплахата да се отзоват в руската армия: В Русия закъсаха за квалифицирани кадри: Всяка втора фирма търси служители

Макар Москва да опроверга ранните прогнози, че икономиката ѝ ще претърпи колапс от западните санкции, войната в Украйна все още поставя огромен натиск. Руската централна банка повиши основния си лихвен процент миналата седмица до по-високите от очакваните 15 процента, тъй като инфлацията е надскочила целта от 4 процента. Последната засега прогноза на руското икономическо министерство е за инфлация от 7,3% тази година, след като през април министерството очакваше 5,3% инфлация за 2023 година. За септември месечната инфлация в Русия е 6%, след като през юни, 2022 година, беше рекордните 14%. Тенденцията сега обаче е нагоре, според данните на Statista. Това е логично, защото руската икономика в момента се движи само от производството и харченето за военния сектор - навсякъде другаде положението става по-тежко.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес