Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха най-големия спад на годишна база от 1994 г.

01 август 2022, 17:29 часа • 2263 прочитания

Краят на първата половина на 2022 г. бива белязан от най-големия спад на продажбите на дребно на годишна база в Германия от близо три десетилетия. Като основни причини се посочват инфлацията, войната в Украйна и COVID пандемията.

Продажбите на дребно през юни са намалели с 8.8% на годишна база, което е и най-големият спад от 1994 г. насам, става ясно от данни на Федералната статистическа служба, цитирана от Reuters.

Анкетирани от Reuters анализатори пък прогнозираха спад от 8.0%.

Отбелязва се и спад на месечна база, равняващ се на 1.6%. Той е в рязък контраст с прогнозите на анализаторите, които предвиждаха ръст на месечна база от 0.2%.

Спадът на месечна база се дължи основно на намалелите продажби на xpaнитeлни cтoĸи, които отчитат спад от 1.6% в реално изражение. Тенденцията се отдава на ръста в цените на храните и увеличението на продажбите в ресторантите, посочва Федералната cтaтиcтичecĸa cлyжбa.

Данните стават ясни на фона на утежняващата инфлацията енергийна криза, пред която се изправя най-голямата европейска икономика, предава Bloomberg.

Централната банка на Германия - Бундесбанк предвижда потенциални щети върху промишленото производство на Германия, възлизащо на 220 млрд. евро (225 млрд. долара), ако бъдат прекратени доставките от Русия.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес