Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От сърцето на Европа: Офицер от ГРУ помага на Русия да прави ракети "Кинжал" (ВИДЕО)

30 януари 2024, 15:40 часа • 6196 прочитания

Офицер от руското военно разузнаване (ГРУ) се е установил в Брюксел, близо до сградата на Европейската комисия и централата на НАТО, и оттам снабдява руските производители на оръжие с високотехнологични машини. Един от тези инструменти е от решаващо значение за производството на хиперзвуковата ракета "Кинжал" - гордостта на диктатора Владимир Путин, която все пак не се оказа непобедима.

Още: Ракетите "Кинжал": От "непобедими оръжия" до срам за Путин в Украйна (ВИДЕО)

Бизнес схема за избягване на санкции

Всичко това се случва благодарение на компанията на въпросния офицер Виктор Лабин - Groupe d'Investissement Financier. Базираната в Белгия фирма е собственост още на синовете му Роман и Руслан. Износът ѝ за Руската федерация е класически пример за заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Москва, наложени заради пълномащабната война на Путин в Украйна.

Офисът на компанията се намира в невзрачна седеметажна сграда в покрайнините на белгийската столица, разкри разследващата руска медия The Insider. Оттам Лабин снабдява руските оръжейни концерни с произведени в Европа координатни измервателни машини - именно те са ключови за "Кинжал" и други оръжия, поразяващи украинските градове.

Операцията за нарушаване на санкциите се е превърнала в семеен бизнес. По-малкият син на Лабин ръководи базирания в Москва посредник Sonatec, който реализира доставките на баща му до крайните потребители в Русия. По-големият син пък се включва в организирането на прокремълски протести в цяла Европа.

Въпреки неприкритите усилия на семейство Лабин да подпомага руския военнопромишлен комплекс, никой от тях не е включен в списъка със санкции на Европейския съюз.

Детайлите

През 2022 г. Sonatec е била изпълнител на 18 руски отбранителни компании. Дружеството внася измервателни уреди от различни държави като Италия (Tomelleri Engineering), Германия (Messtechnik) и Обединеното кралство (Aberlink).

Виктор Лабин заяви пред The Insider, че след санкциите и началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. фирмата на сина му вече не извършвала доставки за Москва.

Руслан Лабин, който е собственик на Sonatec, не отрича, че компанията му е била изпълнител на 18 фирми от оръжейната индустрия и че може би все още извършва доставки.

Снимка: Getty Images

Предистория

Журналистите от The Insider и преди са разкривали лица в Европа, свързани с руското разузнаване или отбраната. Миналото лято стана ясно, че роднините на Борис Обносов - генерален директор на корпорация "Тактически ракети", чиито ракети са използвани за нападения срещу Украйна, - продължават да пребивават в Чехия и притежават недвижими имоти на стойност десетки милиони крони.

През август 2023 г. Чешката финансово-аналитична служба запорира активи, принадлежащи на семейството на Борис Обносов.

Същевременно изданието разкри и руски агент в Европейския парламент: Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес