Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олигархът Владимир Потанин призова Путин да не конфискува имуществото на напускащите руснаци

23 януари 2023, 15:41 часа • 3294 прочитания

Олигархът Владимир Потанин, който е най-богатият руснак, призова властите да не конфискуват имуществото на руските граждани, които напускат страната. Освен това кралят на никела, както е наричан изпълнителният директор на „Норникел“, се обяви против национализацията на активите на оттеглящите се западни компании.

Според него конфискуването е „форма на кражба“, която разрушава инвестиционния климат. "Ако някои компании напуснат страната ни, вместо да се прилагат някакви конфискации и други строги мерки спрямо тях, е много по-лесно да се даде възможност на инвестиционната общност сама да реши този проблем", каза той.

"Паническото напускане на чуждестранните компании от нашия пазар доведе до факта, че такива фирми могат да бъдат придобити от местни инвеститори при много атрактивни условия", добави Потанин, цитиран от РБК и „Ройтерс“. Той сам сключи няколко сделки в първите седмици на войната, включително покупката на „Росбанк“ от френския кредитор Societe Generale.

Владимир Потанин е изпълнителен директор на „Норникел“ – най-големият производител на никел, мед и паладий в Русия. Собственик е на „Росбанк“ и на инвестиционната компания „Интеррос“. Според индекса на милиардерите на Bloomberg той е най-богатият руснак - с нетно богатство от 29,9 млрд. долара заема №41 в класацията.

Олигархът беше санкциониран от САЩ през декември, а вече е в черния списък на Великобритания и Канада. Европейският съюз обаче отказва да го санкционира, заедно с още 10 руски бизнес магнати. Защо? Отговора вижте тук: 11-те олигарси на Путин, които ЕС отказва да санкционира

Все пак и неговият бизнес е засегнат и той признава, че опитва да гради по-тесни връзки с Китай, Турция и Мароко заради западните санкции срещу руската икономика. Потанин заяви пред руската телевизия РБК, че въздействието на наказателните мерки "не се отразява пряко на живота на компанията, на нейното оцеляване, но, разбира се, ограничава нейните възможности, включително финансовите, и развитието на онези пазари, на които тя традиционно присъства".

Коментарите на Потанин са едно от редките признания за това как западните санкции във връзка с войната в Украйна засягат компания със стратегическо значение за руската икономика и за световните пазари на метали. Кралят на никела признава, че санкциите засягат логистичните линии, платежните системи и способността да се купува ново оборудване.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес