Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обемът на преките чужди инвестиции в света нарасна драстично през 2021 г.

19 януари 2022, 22:25 часа • 3060 прочитания

Обемът на преките чуждестранни инвестиции в света през 2021 г. се е увеличил със 77% спрямо 2020 г. и възлиза на приблизително 1,65 трилиона долара, надвишавайки нивото преди пандемията. Това сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитиран от БГНЕС.

„Глобалните потоци от преки чуждестранни инвестиции отбелязаха рязко увеличение със 77% до около 1,65 трилиона долара през 2021 г. в сравнение с 929 милиарда долара през 2020 г.“, се казва в изявлението. 

Най-голямо увеличение е отчетено в развитите страни, където обемът на чуждите инвестиции достига 777 милиарда долара - три пъти повече, отколкото през 2020 г. Според UNCTAD, капиталовите потоци към САЩ са се увеличили повече от два пъти, като скокът се дължи изцяло на скока в трансграничните сливания и придобивания.

„Потоците на чуждите инвестиции към развиващите се страни са се увеличили с 30% до почти 870 милиарда долара. Ръстът е особено видим в Източна и Югоизточна Азия (+20%), в Латинска Америка и Карибите, като там те са се възстановили до нива от преди пандемията. “, се казва в доклада.

Според прогнозата на UNCTAD темповете на възстановяване е малко вероятно да се повторят през 2022 г. Основна причина за това е продължителната здравна криза, последвана от новите вълни на пандемията. Ниският процент ваксинация, особено в развиващите се страни, както и скоростта на прилагане на мерките за стимулиране на инвестициите в инфраструктурата остават важни фактори за несигурност“, се казва в доклада. Други рискове, които плашат инвеститорите, са недостига на работна ръка, проблеми във веригите за доставки, цените на електроенергията и високата инфлация.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес