Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВФ повиши оценката за украинската икономика

31 май 2023, 12:22 часа • 2015 прочитания

Международният валутен фонд заяви че, въпреки войната икономиката на Украйна се развива по-добре, отколкото е очаквал, което го кара да одобри пакет от финансови заеми.

С оглед на по-добрите от очакваните резултати на украинската икономика МВФ обяви, че е подписал споразумение за отпускане на първоначален заем на страната в размер на 900 млн. долара (841 млн. евро), съобщи Евронюз.

Унгария поиска забраната за украинско зърно да се удължи до края на 2023 г.

Организацията съобщи също, че е повишила прогнозите си за бъдещия растеж в Украйна.

"В рамките на този преглед повишихме прогнозата си за ръста на БВП през 2023 г. до диапазон от+1 до +3%", обясни ръководителят на мисията на МВФ в Украйна Гавин Грей. "Инфлацията се забавя, а обменният курс през последните месеци е стабилен. Същевременно перспективите остават изложени на изключително високи рискове, тъй като войната продължава.“

"Днешното споразумение се основава на резултатите от работата на украинските власти. От одобрението на програмата през март насам, а също и на ангажиментите им за предприемане на бъдещи действия в областта на икономическата политика. Договореностите, които постигнахме, ще проправят пътя за разглеждане от изпълнителния съвет на МВФ, което ще позволи отпускането на около 900 млн. долара (841 млн. евро)", допълни той.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес