Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина Георгиева: Великобритания предприе решителни и отговорни стъпки и ще избегне рецесията през 2023 г.

23 май 2023, 17:50 часа • 14293 прочитания

„Властите във Великобритания предприеха решителни и отговорни стъпки в последните месеци“ за стабилизиране на икономиката, заяви Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на пресконференция в Лондон след представянето на обновената прогноза на фонда за растежа във Великобритания.

Очакванията на МВФ са страната да избегне рецесията през 2023 г. и БВП да отбележи икономически растеж от 0.4% тази година, което е значително подобрение спрямо прогнозата за свиване с 0.3%, оповестена през април в изданието си за Световните икономически перспективи.

Фондът аргументира подобрената перспектива с „по-високата от очакваната устойчивост“ на търсенето и предлагането, на фона на силен пазар на труда и намаляващи цени на енергията.

МВФ обаче предупреждава да не се стига до „преждевременно празнуване“ в битката срещу инфлацията, която остава предизвикателство. „Виждаме, че правителството поставя като приоритет – и съвсем правилно – борбата срещу инфлацията,“ отбеляза Кристалина Георгиева. Прогнозата на МВФ е инфлацията във Великобритания да се понижи до 5% до края на 2023 г., след като достигна 10.1% през март, и да успее да слезе под целта от 2%, поставена от Bank of England, към средата на 2025 г.

Управляващият директор на МВФ коментира и ситуацията с тавана на дълга в САЩ и каза, че се надява да не се налага световната икономика да чака до „11-ия час“ за решение. „Надяваме се да не трябва да чакаме толкова дълго,“ заяви Георгиева в Лондон. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес