Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко са силни търговските връзки между Китай и Тайван?

05 август 2022, 11:25 часа • 4026 прочитания

Тази седмица икономическото и политическо напрежение между Тайван и Пекин ескалира заради визитата на председателя на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова. Това е първото американското посещение на най-високо равнище в Тайван от 25 години насам.

Пелоси пристигна въпреки отправените от Китай предупреждения, който смята Тайван за една от провинциите си и отрича правото на острова да поддържа външнополитически отношения. САЩ признават централното правителство на Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай, като същевременно поддържат неофициални отношения с Тайван, предава CNBC.

Икономическите отношения на Тайван с Китай и Хонконг обаче са не просто силни – Китай е най-големият търговски партньор на острова.

Много тайвански компании във високотехнологичната индустрия, включително и най-големият производител на чипове в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., по-известен като TSMC, имат фабрики за производство в континентален Китай.

През изминалата година 28.2 % от износа на Тайван е насочен към Китай, 14% - към Хонконг. За сравнение, износът за САЩ е два пъти по-малък – 14.7%. Що се касае вноса, Този от САЩ се равнява на 10.3% от общото количество внесени стоки, докато този от Китай – на 21.6%, става ясно от данните на Бюрото за външна търговия на Република Китай (Тайван).

Според официалната позиция на КНР търговският излишък между острова и Китай надхвърля 170 млрд. щатски долара през изминалата година, сочат данните на Службата за тайвански въпроси – изпълнителен орган към Държавния съвет на Китайската народна република.

Стойността на изнесените тайвански стоки за Китай и Хонконг през изминалата година се равнява на 188.91 млрд. долара. Повече от половината са електронни елементи, следвани от оптични елементи, сочат данните на Министерството на финансите на Тайван.

Дори износът на Тайван за Югоизточна Азия през изминалата година е по-голям от този за САЩ. Той се равнява на 70.25 млрд. долара. Стойността на изнесените стоки за САЩ е 65 млрд. долара, показват данните на бюрото.

През последните пет години търговията между острова и Китай нараства. В рамките на този период вносът от най-многолюдната страна на света е нараснал с около 87%. Ръстът на вноса от САЩ пък се равнява на 44%.

Износът на Тайван за континентален Китай в периода 2016 – 2021 г. нараства със 71%, този за САЩ обаче почти се е удвоил, отбелязвайки ръст от 97%.

През 2021 г. тайванските фирми са получили поръчки за износ на стоки за САЩ на стойност 200.1 млрд. долара, сочи Изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес