Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в най-голямата европейска икономика вече е двуцифрено число

13 октомври 2022, 15:13 часа • 2349 прочитания

Инфлацията в най-голямата европейска икономика продължава да расте с бързи темпове. потребителската инфлация в Германия нарасна до нов рекорд през септември. Ускоряването е очаквано на фона на нарастващите цени на енергията и храните, сочат окончателните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от dpa.

Инфлацията на потребителските цени се ускорява до 10 процента през септември на годишна основа спрямо 7.9% през август. Тези данни съответстват на предварителната прогноза, предава БТА. Годишната инфлация  в Германия през септември е най-високата от 1951 година насам.

Цените на енергийните продукти се повишават рязко с 43.9% на годишна база, в резултат на войната в Украйна и нарушенията на веригите на доставки.

На свой ред храните поскъпват с 18.7% на годишна основа. Ако бъдат изключени цените на енергията и на храните, инфлацията в Германия се свива до 4.6%.

Отмяната на държавната отстъпка върху цените на горивата и на промоционалния месечен билет от 9 евро за обществения транспорт в Германия е довела до повишаване като цяло на цените на стоките и на горивата, отбелязва dpa.

Транспортните разходи се увеличават с 14 процента през септември, след като повишението им през август е значително по-малко - 3.7 на сто.

Цените на стоките се увеличават с 17.2% на годишна основа, а на услугите като цяло с - 3.6 на сто.

Германия се е насочила към рецесията, но управителят на Централната банка Йоахим Нагел засега смята, че икономическият спад няма да е много сериозен, информира dpa.

Бундесбанк очаква Федералната република да отбележи икономически растеж между 1.3% и 1.5% през тази година и не предвижда съществена промяна през 2023 гoдина.

Очаква се Европейската централна банка да повиши водещата си лихва с поне 0.75 процентни пункта на своето заседание в края на октомври, тъй като инфлацията в еврозоната през септември за първи път достигна двуцифрено число - 10%.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес