Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия преговаря с Русия за възобновяване на доставките на втечнен природен газ

26 август 2022, 17:34 часа • 4675 прочитания

Индия преговаря с Русия за възобновяване на доставките на втечнен природен газ, които са отдавана договорени между “Газпром” и GAIL (India), съобщава председателят на държавната индийска компания в петък.

GAIL е най-голямата газова компания в Индия. Дейностите ѝ са разнородни и включват проучване, добив, транспортиране, преработка, производство на електроенергия и др.

Индийската компания обаче не получава договорения внос от май насам и в резултат на това е принудена да намали доставките за своите клиенти, предава Reuters.

„Съществуват проблеми, с които се опитваме да се справим както на ниво компании, така и на правителствено ниво“, казва председателят на GAIL Манодж Джайн, добавяйки, че доставките по сделката с „Газпром“ са били прекратени заради последствията от наложените санкции върху Русия от началото на войната в Украйна.

Сделката предвижда GAIL да внася 2.5 млн. тона руски втечнен природен газ годишно, или близо една пета от общия внос на фирмата, който се равнява средно на 14 млн. тона. Компанията внася още от САЩ, Катар и Австралия, добавя Джайн.

Председателят казва, че GAIL проучва възможността за сключване на повече дългосрочни сделки за внос на газ, за да може да е готова да посрещне подобни случаи в бъдеще.

GAIL сключва сделка с руския „Газпром“ през 2012 г. за покупката на втечнен природен газ от руския енергиен гигант за период от 20 години. Първите доставки достигат до Индия през 2018 година. Тогава Gazprom Marketing & Trading Singapore (GMTS) подписва сделката от името на „Газпром“.

По това време GMTS е подразделение на „Газпром Германия“, но газовият гигант се отказва от собствеността си върху „Газпром Германия“ след налагането на санкции върху Русия.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес