Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гигантската основна лихва в Русия няма да бъде намалена скоро

10 април 2024, 15:09 часа • 2354 прочитания

Отслабването на инфлацията все още не е достатъчно, за да започне понижение на лихвите. Това заяви управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина, предаде Ройтерс.

Очаква се банката да запази основния си лихвен процент на ниво от 16% на следващата среща на 26-и април, както направи през февруари и март след пет поредни повишения на лихвените проценти, показа проучване на агенцията от миналия месец.

Още: Гигантската основна лихва в Русия си остава

Набиулина каза пред депутатите в Държавната Дума, долната камара на руския парламент, че затегната парична политика на централната банка в отговор на силното потребителско търсене и отслабването на рублата през миналата година има ефект.

Кога инфлацията ще се забави достатъчно?

Ако не бяхме повишили основните лихви, тогава инфлацията щеше да е много по-висока от 7,4%, която имахме през миналата година. Освен това щеше да продължи да се ускорява дори сега", посочи Набиулина.

"Ще започнем да намаляваме основния процент, когато се убедим, че забавянето на инфлацията е достигнало необходимата скорост", каза още тя, но без да уточнява каква би трябвало да бъде тази скорост.

Набиулина също така отбеляза, че фискалната политика има голям принос за вътрешното търсене. Русия харчи много тази година, особено в отбранителния сектор, за да финансира войната в Украйна.

Руската централна банка: Спестовността на населението ще ни върне към растеж

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес