Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският енергиен гигант Uniper губи 40 млрд. евро от спирането на руския газ

03 ноември 2022, 10:40 часа • 1417 прочитания

Германският вносител на природен газ Uniper, който скоро ще бъде национализиран, разкри рекордна нетна загуба в размер на 39.3 млрд. евро - една от най-големите в корпоративната история на страната, отразявайки очакваните бъдещите загуби в резултат на спирането на газовите доставки от Русия.

„Числата ни към полугодието вече индикират, че това е оставило сериозни белези в нашите финансови резултати”, казва главният финансов доректор на компанията Тиина Туомела, добавяйки, че договореният стабилизационен пакет, който ще накара Германия да поеме Uniper, в момента се финализира, предава Reuters.

Uniper посочват, че нетната загуба се формира от загуба в размер на 10 млрд. евро в резултат на заместването на руските обеми газ с тези от спот пазара, където цените са доста по-високи, както и 31 млрд. евро бъдещи загуби, свързани с тази промяна.

„Също така работим интензивно за преструктуриране на нашето газово портфолио, за да минимализираме рисковете и да прекратим до 2024 загубите получени от спирането на доставките на руски газ”, казва тя.

Акциите на компанията отстъпиха с 2.2% по време на търговията преди отравянето на пазара.

През септември Берлин се съгласи да национализира Uniper, поемайки 99% от най-големия вносител на газ в Германия, за да се увери, че компанията ще продължи да купува газ и да снабдява германската индустрия, избягвайки колапс в енергийния сектор.

В резултат на споразумението, Uniper получи кредитни линии на стойност 18 млрд. евро от държавния кредитор KfW, от които 14 млрд. евро са били изтеглени до края на месец октомври.

Още: Най-големият вносител на руски газ в Германия отчете рекордни нетни загуби

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес