Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да се ускори придвижването на военна техника в ЕС: Призив на Жозеп Борел

30 януари 2024, 16:35 часа • 1913 прочитания

Призив за ускоряване на проектите, свързани с възможностите за преместване на военна техника в ЕС дойде от върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Бездействието, във връзка нарастващото геополитическо напрежение и войната в Украйна, може да има тежки последици, предупреди той, цитиран от БТА.

По неговите думи държавите от ЕС и Европейската комисия трябва да определят приоритетните транспортни коридори, по които работата да се ускори, както и са необходими учения, за да сме готови, когато се наложи.

Борел даде пример, че днес би имало много пречки, ако трябва военно оборудване да бъде прехвърлено между Германия и Полша. С края на Студената война държавите от ЕС не взимат предвид нуждите от придвижване на военни сили, в отделните европейски страни съществуват различни правила за пресичане на границите в такива условия, посочи върховният представител.

Още: Борел: Ако няма решение за палестинска държава, това ще значи продължение на окупацията

Борел казва още, че това трябва да се промени и отбелязва, че от 2018 г. в ЕС се прави оценка за размера на финансовите средства за осигуряване на съответната инфраструктура, но предвиденият бюджет впоследствие е бил значително ограничен.

В ЕС, по негови думи, се работи по стотина проекта в 21 страни за общо 1,7 милиарда евро, насочени към развитието на инфраструктура с двойна употреба. „Установихме, че това не е достатъчно“, каза той. Върховният представител призова ЕС да стане способен да възпира кибератаки по чувствителна инфраструктура.

ОЩЕ: ЕС осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес