Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола все по-уверено сменят посоката

21 декември 2023, 09:44 часа • 14416 прочитания

Цените на петрола все по-уверено обръщат посоката и тръгват надолу, след печелившата си серия, дошла от притесненията за корабите в Червено море, предаде Ройтерс.

Около 12 на сто от световния трафик минава нагоре по Червено море и през Суецкия канал, но влиянието върху доставките на петрол засега е ограничено, посочиха анализатори.

Още: Отвличането на кораба "Руен" подхранва страховете от завръщане на пиратите в Червено море

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 22 цента, или с 0,3 на сто до 79,48 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол също се понижиха с 22 цента или 0.3 на сто до 74 долара за барел, пише БТА.

Още: Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените към 21.12.23

Нарастване на запасите в САЩ

Основната причина за понижението е изненадващото нарастване на запасите в САЩ.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) заяви в сряда, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 2,9 милиона барела през седмицата до 15 декември, достигайки до 443,7 милиона барела. Анализаторите на Ройтерс очакваха понижение с 2,3 милиона.

От EIA също така посочиха, че добивът на суров петрол в САЩ се е повишил до рекордните 13,3 милиона барела на ден миналата седмица, спрямо предишния рекорд за всички времена от 13,2 милиона барела на ден.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес