Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на природния газ в Европа пада

23 октомври 2023, 14:33 часа • 1994 прочитания

Природният газ в Европа поевтинява към 14.00 българско време с около 5% към 48,50 евро за мегаватчас на фона на прогнозите за по-меко време на стария континент в рамките на следващите две седмици и изобилните доставки на синьото гориво.

Според газови търговци пазарът е фокусиран върху времето, нивото на съхранение и търсенето на синьото гориво.

Топло време

Анализаторът на LSEG Томаш Марчин Ковалски каза пред Ройтерс, че следващите две седмици се очаква да бъдат топли в континентална Европа, като температурите ще варират с около 1,5 градуса по Целзий над средните за сезона и това ще ограничи търсенето на горива за отопление.

Още: ЕС може и да запази тавана на цените на газа

В същото време вносът на втечнен природен газ (LNG) и на тръбопроводен газ от Норвегия е "стабилен", докато запълнените почти на 100% газови хранилища в Европа оставят много малко място за допълнително нагнетяване на газ, добави Ковалски.

Европейските газови хранилища са пълни на 98,44% към 21-ви октомври, показват данни на, което е исторически връх за това време от годината.

Сделки с Катар

Подкрепа за ограничаване поскъпването на газа оказват и подписаните в последно време дългосрочни сделки от редица водещи европейски енергийни компании с Катар за доставката в Европа на синьо гориво.

Хиновски прогнозира поскъпване на газа през зимата, но с не повече от 50%

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес