Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Условни присъди за двама инспектори от ОБДХ Бургас, приели подкуп

19 ноември 2019, 11:45 часа • 1334 прочитания

Съдът наложи условни наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ на двама инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас, за искане и приемане на подкуп. Обвинителният акт е внесен в Окръжна прокуратура.

Петър А, който е инспектор в отдел „Контрол на храните“ и Мая К. главен инспектор в същия отдел са извършили деянията през периода 29.08.2017 до 05.09.2017 година в Несебър, в качеството си на длъжностни лица.

Те са поискали от С.М. , който е стопанисвал ресторант, сумата от 500 лева, за да не съставят акт за констатиране на административни нарушения в стопанисвания обект и да не извършат проверка в кухнята на обекта, поради възможността и там да бъдат установени нарушения по Закона за храните. На 05.09.2017 година отново приели от С.М. сума в размер 500 лева, тъй като не са изпълнили служебните си задължения , което според НК представлява престъпление.

На всеки от подсъдимите съдът е наложил и „глоба“ в размер на 1500 лева. Петър А. и Мая К. са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес