Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълни са къщите за гости в Странджа по празниците

20 декември 2019, 12:51 часа • 3111 прочитания

В търсене на спокойствие, чист въздух и девствена природа, много хора избират да изкарат празниците в къщи за гости, които се намират далеч от градския шум и смог. Едно от тези места е Природен парк “Странджа”.

Той се намира в югоизточната част на България, на територията на Бургаска област. Неговото местопожение и природни забележителности обославят големия интерес от страна на туристите. Така е и по време на коледните и новогодишните празници. Actualno.com разговаря с инж. Румяна Цвяткова, която е директор на ПП „Странджа:“Местата за настаняване са заети отдавна, което много ни радва. Едно от най-посещаванитее село Брашлян, което е архитектурен резерват.

Не по-малко интересни са и селата Граматиково, Кости, Българи, Сливарово, всяко село има своето обаяние и какво да се види. Българските обича се пресъздават от странджанските баби, които посрещат гости в специална къща, представят обичаи и традиционни гозби“.

На голям интерес се радват и параклисите в Странджа. Някои от тях са на св. Марина, св. Константин и Елена и други които се намират в планината. За щастие те са запазени, не са ограбени и се поддържат се от местните хора. Има и туристически маршрути, които могат да разнообразят престоя на туристите. Единият се нарича „Ясен месец“ и е свързан с освободителните борби, а другият с билките, които могат да се видят в Странджа.

Прогнозата за хубаво време ще даде възможност на посетителите на къщите за гости да се възползват от близостта на някои екомаршрути. Най-предпочитаният маршрут е до село Младежко, изворите на река Младежка. Във връзка с честването на 25-годишния юбилей на ПП „Странджа”, дирекцията на най-голямата в страната защитена територия предоставя на любителите на природата възможност да осиновят туристически, еко, вело маршрути или паркова инфраструктура. Вече има осиновители и интерес към тази инициатива.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес