Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сорая и Реза Пахлави" - роман за голямата любов на последния персийски шах

08 октомври 2024, 09:26 часа • 402 прочитания

Една от най-страстните, но и най-горчиви любови в историята е тази между Сорая и Реза Пахлави, на която авторката Бригите Янсон отново вдъхва живот от страниците на едноименния си роман, убедително извиквайки образите на реалните личности и пищно обрисувайки тяхната история. Този октомври четем „Сорая и Реза Пахлави“, новото предложение на издателство „Емас“ в тяхната Колекция „Вечните двойки“ – големи истории за вълнуващи съдби и скъпо щастие, завладяващи идеи и впечатляващи произведения на изкуството и за любов, каквато само животът може да напише.

Раждането на престолонаследника

На 31 октомври 1960 година Техеран е разтресен от топовни гърмежи – родил се е дългоочакваният престолонаследник на кралството. След два брака, които не го сдобиват с мъжка рожба, 41-годишният шах Мохаммад Реза Пахлави е дарен от Фарах, своята трета съпруга, със син, а монархията – с продължител на рода Пахлави.

Още: Книгата „Обичам се, обичам те“ ще ни покаже как да разпознаваме токсичните връзки?

Народът на Иран

Дворът на шаха ликува, ликува и народът на Иран. Но какво е струвало това на една млада, безумно красива жена, прогонена като бездетна от злобата и интригите на двора. Какво е струвало и на самия шах, признал, че в името на държавата е загубил голямата си любов. След време тази млада жена ще сложи точната диагноза: „Едуард VIII жертва короната заради любовта, Реза жертва любовта заради короната. Но така е в Ориента.“

Историята

Европа, началото на 40-те години. Старият континент се разкъсва от най-безмилостната в историята война, загиват милиони, градове биват изравнени със земята. В тези страшни времена едно момиче расте и се образова в недокосната от войната страна, едно момиче, подготвяно от своите родители да се влее в елита на стара Персия, неусетно се сдобива с възхитителната красота на потомка на две раси. Сорая Есфандиари - Бахтиари, дъщеря на персийски аристократ и дипломат.

Още: Откъс от "Момичето от Техеран"

Иран, 1948 година. Младият и хубав шах, наскоро разведен поради изневери, не си губи времето, а сменя любовница след любовница. Но неговата майка и сестра, с грижа за бъдещето на империята, започват да търсят из персийските родове по света нова снаха, красива и от сой, която да осигури бъдещия престолонаследник. Мохаммад Реза Пахлави.

Сорая

Техеран, 1948 година. Слухът за красотата и образоваността на дипломатската дъщеря е стигнал до двете дами и е организирана първата среща на Мохаммад и Сорая. Срещата се оказва фатална за двамата – изпеченият казанова е обсебен от изумрудените очи на момичето, а възпитаничката на швейцарски лицей, владееща четири езика, не може да си представи друг мъж в живота си. След ден идва предложение за брак...

"Момичето от Техеран" - емоционално пътешествие, започващо в Иран през 50-те

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес