Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Из мрежите на Анансе

25 октомври 2019, 07:45 часа • 724 прочитания

Това е сборник с 11 приказки на народите от Западна Африка, в част от които главен герой е трикстерът Анансе, хитър и забавен, а понякога дори и лишен от морални задръжки, той не се бои да ползва измами, за да постига целите си. Освен ролята на божествения пакостник в митологията на западноафриканските народи паякът Анансе заема и тази на умел разказвач, който плете историите си толкова добре, колкото и паяжините си – от продукт на моралните традиции, той се превръща в техен покровител.

Заповядайте в мрежите му! Книжката е подходяща за малки и пораснали деца.

Превод: Диляна Георгиева

Редактор:Тодор Станчев

Коректор: Васил Койнарев

Худ. оформление: Виктория Видевска

Диляна Георгиева е читател, любослов, преводач и редактор,минала през почти всички етапи на книгоиздаването. Движат я любопитството и способността да се учудва. Във всяка нова книга открива нещо да я развълнува, нещо да я умисли и нещо да я поучи. Това е втори неин превод от английски език за издателството след документалната „Змията и Дъгата“, като освен с превода, тук тя е отговорна и за творческото преразказване на приказките.

Виктория Видевска е млад художник илюстратор от Пловдив с уклон към приказното и племенното, какъвто е и профилът на „Ерове“. Това е втората книга с нейни авторски илюстрации. Първата е новото издание на „Снежната кралица“ за друго издателство, като творбите ѝ за там взимат участие в Биенале на българската илюстрация 2018 и в COW IllustrationBiennale 2018, Украйна.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес