Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

127 часа: Между живота и скалите

15 октомври 2015, 12:38 часа • 7186 прочитания

Няма по-велика сила от волята за живот.

С предизвикателството да запечата на кинолента поразителната история на Арън Ралстън се заема самият Дани Бойл („Трейнспотинг“, „Беднякът милионер“). Малко режисьори биха могли да превърнат една почти лишена от диалог история, развиваща се на тясно пространство между скалите, в жив, психологически шедьовър. Всички опасения обаче са излишни пред майсторството на Бойл, който за пореден път предлага главозамайващи кадри, допълнени до съвършенство от изящната игра на Джеймс Франко в ролята на Арън Ралстън.

27-годишният Арън Ралстън е опитен катерач, пристрастен към разредения въздух, предизвикателните солови изкачвания и девствената красота на планината. Десетки пъти само късметът го е спасявал в рисковите ситуации, които за него са рутина. Но в един съботен ден на 27 април 2003 г., докато се спуска между тесните стени на каньона Блу Джон, една скала се разклаща и Арън полита надолу. Само за няколко секунди катерачът попада в най-страховития капан на живота си: дясната му ръка остава заклещена.

Водата е оскъдна, храната – още повече, дрехите не топлят в нощния хлад, никой не знае къде се намира, а мястото е рядко посещавано. Ще минат дни, преди издирването да започне. И всеки опит за измъкване премества само стрелките на часовника, но не и чудовищната скала. На Арън му остава само едно – да отреже ръката, която го държи в плен.

Какво дава сили на човек да преодолее невъзможните обстоятелства? Дали целият ни живот ни води към едно определено място, което или ще ни даде безценен урок, или ще ни убие?

Арън Ралстън се превръща във вдъхновение за мнозина не заради безразсъдните си подвизи преди инцидента, а заради жаждата за живот, която го провежда по ръба на невъзможното и го води до избавление. Той печели най-страшната борба – тази със собственото си съзнание.

Арън Ралстън е страстен планинар и катерач, който се отказва от кариерата на машинен инженер, за да се премести в Аспен, където работи в магазин за планинарска екипировка, а свободното си време посвещава на катеренето и ските. Въпреки че става известен със злочестия си инцидент, вследствие на който е приклещен между скалите в продължение на пет дни, Ралстън има завидни постижения в планинарството. Проектът му за зимно солово изкачване на 59-те четирихилядника на Колорадо завършва през 2005 г.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес