Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Множество дупки се отвориха по Е-79 край Благоевград след заледяването

08 януари 2016, 12:07 часа • 6390 прочитания

Десетки дупки „цъфнаха” по ГП Е-79 край Благоевград след снеговалежите и заледяванията преди няколко дни, предаде БГНЕС.

Дупките се появиха през последните два-три дни след снеговалежа и заледяванията от 3 и 4 януари. От изхода на Благоевград до комплекс „Монца” дупките са около 100. Размерът на дупките по 2-километровия участък е от 20 на 20 см, до двойно по-големи. Дълбочината им е около 3 сантиметра.

„Виновник” за появата им е солта, разхвърляна по най-натоварения участък от Е-79 при последния снеговалеж и последвалите заледявания. Солта топи снега до вода, който след това замръзва и руши асфалтовото покритие.

То е положено през 2002 година от италианската фирма „Тодини”, рехабилитирала Е-79 в участъка от Благоевград до Симитли. Износващият асфалтов слой с дебелина 4 сантиметра, положен преди 13 години, вследствие на трафика е изтънял до 2-3 см.

На няколко пъти Областно пътно управление е внасяло искане до АПИ за преасфалтиране на участъка, но усилията на Пътната агенция през последните години са съсредоточени в строежа на автомагистрала „Струма”.

ЛОТ-2 на АМ „Струма” свършва при Благоевград, така Е-79 си остава единствената и най-натоварена пътна артерия в страната в посока Гърция в участъка до Сандански. От курортния град до ГКПП Кулата се пътува по ЛОТ-4 на автомагистралата.

От Областно пътно управление увериха, че още утре започва изкърпването на дупките със студена асфалтова смес.

Actualno.com припомня, че на 27.12.2015 г. асфалтът на ЛОТ-2 на автомагистрала „Струма“ Дупница – Благоевград се пропука само три месеца след откриването.  На пътния възел „Зелен дол“ вече има големи пукнатини, които според водачи на автомобили биха могли да причинят нови пътни инциденти, предаде тогава кореспондентът ни в Благоевград.

Водачите коментират, че качеството на строеж не е добро. Преди няколко седмици шофьор изхвърча с автомобила си от аутобана. За щастие той не пострада, имаше само малки материални щети.

Преди около месец кола блъсна крава на магистралния път. Оказа се, че тревопасното животно е влязло на магистралата през открадната врата на оградата.

При инцидента имаше материални щети. Крадци бяха задигнали 20 метра оградни съоръжения, а нови бяха поставени 20 дни след криминалното деяние.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ обясниха, че строително монтажните работи са в срок и ремонтът ще се поеме от фирмата – изпълнител.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес