Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният секретар на МВР призна за объркване при карантината на Банско, но нещата се изчиствали

18 март 2020, 08:02 часа • 6987 прочитания

Снощи (17 март) от 19:00 часа Банско е в карантина заради коронавируса. Не е имало напрежение през нощта. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той призна, че първоначално и на полицията не са били наясно какво точно да правят, но бързо в течение на времето нещата са изгладени. Иванов не се ангажира и колко точно туристи са изведени от Банско, като се оплака, че туроператори са почнали да изтеглят чужди туристи преди поставянето на карантината и това е "безотговорно". Беше даден пример с хотел Lion на "Лъвов мост" – там има британци, заради които хотелът е под карантина и днес специален екип със защитно облекло ще ги извозва към летището, за да отлетят с чартър за родината си.

Нова телевизия обаче пусна репортаж от пътя за Банско откъм Благоевград. На пропусквателния пункт чакат бусове с хляб и още не са пуснати, защото се очакват инспектори от РЗИ. Нова съобщи, че се чака и доставка на термометри.

Над 30 души в цяла България са нарушили карантина. По новите текстове в Наказателния кодекс това означава 3 години затвор и от 1000 до 10 000 лева глоба. А карантинираните вече са около 3000, по думите на Иванов. Той уточни, че все още няма регистриран случай с ало-измама на тема "коронавирус".

Що е отнася до нападението над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов, главният секретар на МВР обясни, че се работи по няколко версии, но изглежда става въпрос за поръчка срещу Ангелов – заради работата му. Днес предстои нов разговор на служителите на реда с Ангелов. "Ще направим всичко възможно да задържим извършителите на това престъпление", добави Иванов, като уточни, че Ангелов не е споделил някакви подозрения защо му се е случил побоят му.

Слави Ангелов е в стабилно състояние, животът му не е в опасност.

Пример с притеснения от Ихтиман

Полагаме неимоверни усилия, контролът е силен. Така полицай коментира пред Нова телевизия ситуацията в Ихтиман със спазването на правилата заради коронавируса.

Но сред местните хора има притеснения, че ромската общност в Ихтиман не спазва карантината. Много от тях работят в Испания и в Италия, а очите са насочени предимно към квартал "Изток".

Представители на ромите отричат много хора от общността да се връщат. А от Община Ихтиман казват, че нямат списък с много хора, за които от РЗИ да са казали, че трябва да са под карантина. МВР също казва, че няма много прибрали се хора, като имало няколко души под карантина и за тях полицията следи. „Те нямат никакъв самоконтрол – трябва да им се втълпи, че работата е сериозна. Нямаме установен случай с коронавирус”, изрично подчертаха от общината.

Още: "Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес