Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Форум за регионалното развитие на социалната икономика проведоха в Благоевград

01 март 2023, 14:24 часа • 1313 прочитания

Форум за регионалното развитие на социалната икономика проведоха в Благоевград. Участие в него взеха зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска и областният управител на Благоевград Стоян Христов.

Теодора Тодорова – началник на отдел "Социална икономика и социална отговорност" в МТСП, представи инвестиционния проект "Развитие на социалната икономика" по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който ще бъдат инвестирани над 70 млн. лв. в развитието на социалната икономика и инфраструктура.
Представени бяха целите, дейностите и услугите, от които субектите на социалната и солидарна икономика в региона ще имат могат да се възползват чрез Регионалния център.

В края на месец март се очаква да бъдат назначени експерти в него и центърът да започне да функционира. Той ще се помещава на първия етаж на пощата в Благоевград.

„Целта е социалните предприятия и техните стоки и услуги да станат видими, конкурентноспособни, привлекателни и да развият политиката в сферата на социалната и солидарна икономика. От една страна ще бъдат обследвани всички социални предприятия, които в момента са вписани в регистъра на МТСП, а от друга ще се идентифицират нови стопански субекти“, обясни зам.-министър Клисурска.

„В Югозападния район до момента има най-голям брой регистрирани предприятия – 20 на брой, като по-голямата част са концентрирани в София. Общо в регистъра на МТСП предприятията по Закона за социална и солидарна икономика са едва 38“, обясни Клисурска.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес