Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Битка за слава и много пари - Лудогорец мечтае за ново чудо в Шампионска лига

11 юли 2023, 07:00 часа • 3911 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

От днешната дата - 11 юли, се дава началото на поредната европейска приказка за Лудогорец. Тази вечер българският шампион гостува на шампиона на Косово - Балкани, в първи мач от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. А голямата цел е ясна - влизане в групите на най-силния европейски клубен турнир.

Лудогорец гони трето влизане в групите на Шампионска лига

Лудогорец мечтае да влезе за трети път в историята си в групите на Шампионска лига. За сравнение: само още един роден отбор е стигал до груповата фаза на надпреварата от нейното преименуване през 1993 година - и това е Левски през сезон 2006/07. Пътят до групите за Лудогорец обаче няма да бъде никак лек.

Колко фази трябва да премине Лудогорец до групите?

Лудогорец трябва да преодолее четири фази до групите (и съответно четири опонента) - първи, втори и трети предварителен кръг, както и плейоф. Ако разградчани се справят с Балкани, следващият им съперник най-вероятно ще бъде шампионът на Словения Олимпия Любляна, който е фаворит да победи първия си опонент Валмира (Латвия).

ОЩЕ: Отваря ли се пътят на Лудогорец към групите на Шампионска лига?

Лудогорец

Съставът на Лудогорец - 9 пъти по-скъп от Балкани

Лудогорец, поне "на хартия", превъзхожда първите си два опонента. "Зелените" са значително по-високо от Балкани и Олимпия Любляна в ранглистата на УЕФА и разполагат с много по-скъп състав. Ето и цифрите: Лудогорец е оценяван на 40,35 млн. евро, Олимпия - на 12,13 млн. евро, а Балкани - на 4,68 млн. евро (данни на Transfermarkt).

ОЩЕ: Кой е ФК Балкани - историята на съперника на Лудогорец

Само 4 отбора се класират за групите на Шампионска лига

За третия квалификационен кръг и плейофите нещата се променят. Все още не е ясно дали Лудогорец ще бъде поставен в жребия за третата фаза - и съответно не се знае и колко тежък съперник може да се падне на "орлите". Крайните места за влизане в групите на Шампионска лига обаче са само четири, а сериозните претенденти са много повече.

Лудогорец

Най-голямата конкуренция на Лудогорец в Шампионска лига

Най-големите отбори, които ще се борят за влизане в Шампионска лига през квалификациите, са Динамо Загреб, Копенхаген, Галатасарай, Йънг Бойс, Ференцварош, Карабах, Роял Антверп, Слован Братислава, Мьолде, Спарта Прага и АЕК Атина. Лудогорец по всяка вероятност ще трябва да преодолее поне едно от тези имена, за да сбъдне мечтата си.

Именно Динамо Загреб бе отборът, който спря Лудогорец в Шампионска лига през миналия сезон. Двата тима се срещнаха в третия квалификационен кръг. След това хърватите стигнаха до групите, където играха с Челси, Милан и РБ Залцбург. Все отбори от голям калибър, които всеки фен би искал да гледа и по българските терени.

Лудогорец - Динамо Загреб, Кирил Десподов

Как се представя Лудогорец в Шампионска лига?

Ако погледнем към представянето на Лудогорец в Шампионска лига през годините, то изглежда така: две влизания в групите (2014/15, 2016/17) и две достигания до плейофен мач (2013/14, 2021/22). Само преди две години "зелените" бяха на крачка от групите, но един гол ги раздели от елиминирането на Малмьо.

Това скорошно участие на Лудогорец в плейоф за Шампионска лига дава надежди, че българският отбор отново може да се намеси в битката за четирите места за груповата фаза. А стимулът за постигането на тази цел е голям във всички измерения - и като имидж за отбора и българския футбол, и като финансови постъпления за самия клуб.

15,6 млн. евро чакат Лудогорец при влизане в групите на Шампионска лига

Ако Лудогорец влезе в групите на Шампионска лига, в клубната хазна ще постъпят 15,64 милиона евро. Такъв приход е способен да изстреля Лудогорец "в друга орбита" (по Наско Сираков) - стига тези пари да бъдат реинвестирани разумно. За победа в групите УЕФА плаща 2,8 млн. евро, а за равенство - 930 хил. евро.

Ангел Петричев и Спас Делев

Постното трансферно лято на Лудогорец

Играчи, треньори и ръководство вече направиха заявки, че Лудогорец ще се бори за влизане в групите на Шампионска лига. Отстрани обаче изглежда, че тимът не влага достатъчно средства и усилия в постигането на тази цел. Новите попълнения в отбора са едва две, а съставът не изглежда напълно окомплектован.

Най-проблемната зона за Лудогорец изглежда атаката, където тимът се раздели с водещия си реализатор за миналия сезон Игор Тиаго. "Орлите" обявиха трансфера за рекорден, а неофициално нападателят е бил продаден за близо 8 милиона евро на Брюж. Големият въпрос е - търси ли се достоен заместник на Тиаго? 

Игор Тиаго

Кой ще замени Игор Тиаго?

Поне на този етап изглежда, че Лудогорец ще замени Тиаго с Матиас Тисера. Нападателят игра на висота през есенния дял на миналия сезон, а освен това демонстрира отлична форма в контролите на "зелените" през това лято. Той обаче е единственият централен нападател на Лудогорец и на практика няма алтернатива.

Върхът на атаката - препъникамъкът за Лудогорец?

Тисера има качествата да води атаката на Лудогорец, но липсата на негов заместник е притеснителна. Ивайло Петев трябва да ротира състава си, за да предпази Тисера от умора и контузии. А това на този етап може да стане само и единствено с "преквалифициране" на флангови играчи, които да играят на върха на атаката.

Матиас Тисера

Откъм флангове Петев не може да се оплаче - Кирил Десподов, Спас Делев, Бернард Текпетей, Раи Насименто, Кайо Видал, а и Рик Джонатан, който се завръща след контузия. Не всички обаче са готови на 100% за игра, а и от Лудогорец признаха, че има много оферти за техни играчи, включително и за Десподов.

Ако Лудогорец се раздели с още основни играчи, това значително може да повлияе на представянето на отбора в квалификациите на Шампионска лига. Липсата на втори централен нападател пък вещае трудности при отбелязването на попадение, особено ако се стигне до нежелани контузии на офанзивни футболисти.

Лудогорец разполага с потенциала да се бори за групите на Шампионска лига, но на моменти остава впечатлението, че не се полагат достатъчно усилия за успешно водене на тази борба. А не бива да е така - не само Лудогорец, а целият български футбол има спешна нужда да бъде изваден от будната кома, в която е изпаднал, и то на всяка цена. Защото крайната цел си заслужава: за отбора, за българския футбол и най-вече - за феновете.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "ВАР-ът на Actualno": ЦСКА гърми, Левски спи...

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Acutalno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес