Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УЕФА обвини България в расизъм

15 октомври 2019, 19:50 часа • 4118 прочитания

УЕФА е започнала дисциплинарни производства срещу България заради расисткото поведение на феновете по време на квалификационен мач от Евро 2020 срещу Англия.

Европейската футболна централа повдигна общо 4 обвинения срещу Българския футболен съюз (БФС), които включват за расистко поведение, хвърляне на предмети и нарушаване на националните химни.

Случаят ще бъде разгледан от Комисията по контрол, етика и дисциплина на УЕФА, а датата на заседанието ще бъде обявена по-късно, съобщиха от централата, цитирани от Euronews.

Още снощи президентът на Английската футболна асоциация Грег Кларк призна, че е чул расистки скандирания по време на мача и увери, че ще предаде цялата необходима информация на УЕФА.

Заради въпросните скандирания мачът бе спиран на 2 пъти и имаше реална опасност да бъде прекратен.

Английските медии подложиха на унищожителни критики страната ни, призовавайки дори да бъдем изхвърлени от Евро 2020.

МВнР и лично външният министър Екатерина Захариева са осъдили расистките прояви и пред посланика на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс, уверявайки че са взети всички мерки за разрешаване на случая. Посланик Хопкинс е дала висока оценка за толерантността, присъща на българския народ и е благодарила за бързата реакция на българските власти, съобщиха от МВнР.

Британският заместник-министър на спорта, медиите и творческите индустрии Найджъл Адамс също е похвалил действията на властите ни пред британския парламент и е приветствал "бързата реакция на българското правителство" в писмо до президента на УЕФА Александър Черефин.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес