Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Actualno разкри как Томов краде от ЦСКА (документи)

28 февруари 2014, 13:32 часа • 71836 прочитания

 

Документи доказват как Александър Томов е превърнал ЦСКА в бащиния. Депутатът си е прехвърлил 195 583 акции от ЦСКА с номинал 1 лев, както Лъчезар Николов - Чезари разкри преди дни. Оказва се, че ЦСКА е раздаден и на ортаците на Томов, които му пазят гърба в ЦСКА. Александър Томов е гушнал 50 000 акции, Иво Котев има 10 000, пресаташето Иван Ченчев е с 3000. Акции от клуба притежават и партийните слуги на Томов - Димитър Митев и Вехби Малкоч. Първият на практика е мажоритарен собственик на ЦСКА. Като пълномощник на "Лира Инвестмънт", той има малко над 6 милиона акции от "червения" клуб. Малкоч пък е със скромните 625.
Скандалното е, че Томов и компания не са платили нито лев за тези акции. Клубът бе подарен от "Лира Инвестмънт" от "Титан". Люксембургската офшорка е управлявана по документи от Димитър Митев, тъй като Александър Томов като подсъдим има забрана да участва в управление на дружества. Уговорката при сделката с "Титан" бе Томов да изчисти дълговете на дружеството и да управлява клуба в периода на трансформация, преди той да бъде пуснат на борсата. Наскоро обаче стана ясно, че дълговете не просто не са изчистени, а са се увеличили. А междувременно Томов си е подарил близо 200 000 акции, което е в противовес на обявената от него чисто идеологическа и експертна помощ за ЦСКА.
От документите се вижда, че акциите са с номинал 1 лев, когато са за кръга около Томов. Бившият депутат обаче обяви, че ще ги продава на феновете за 3 лева на акция, а минималният пакет е от 60 лева, т.е. 20 акции. Разликата между номиналната стойност и обявената от клуба, отива в "Лира Инвестмънт" като посредник, а не влиза в ЦСКА. Проста сметка показва, че ако Томов продаде 3 милиона акции по 3 лева ще получи 9 милиона, от които 6 са за "Лира", а едва 3 ще влязат във футболния клуб. Сума, крайно недостатъчна за функционирането му и превръщаща цялата операция в абсолютно безсмислена.
Още едно важно уточнение е, че на този етап ЦСКА продава акции, с които да се допълни капиталът на дружеството. Дори всичко около документите да е наред и комисията по финансов надзор да разреши листването на клуба на борсата, акциите, които ще бъдат пуснати в продажба ще са миноритарен дял и закупилите ги ще са безгласна буква. Мажоритарният дял остава в "Лира Инвестмънт" и Александър Томов ще може да препродаде клуба за солидна сума, особено след като получи концесията на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. Така с нулева инвестиция, той се готви да спечели милиони по няколко пера от футболния клуб. А след края на операцията, ЦСКА нито ще е с изчистени дългове, нито ще е собственост на феновете - двете обещания, които политикът, даде когато взе ЦСКА от "Титан". 

Разследване на Actualno.com доказва как Александър Томов е превърнал ЦСКА в истинска бащиния. Депутатът си е прехвърлил 195 583 акции от ЦСКА с номинал 1 лев, както Лъчезар Николов-Чезари разкри преди дни. Оказва се, че ЦСКА е раздаден и на ортаците на Томов, които му пазят гърба в клуба. Александър Тодоров е гушнал 50 000 акции, Иво Котев има 10 000, пресаташето Иван Ченчев е с 3000. Акции от клуба притежават и партийните слуги на Томов - Димитър Митев и Вехби Малкоч. Първият на практика е мажоритарен собственик на ЦСКА. Като пълномощник на "Лира Инвестмънт", той има малко над 6 милиона акции от "червения" клуб. Малкоч пък е със скромните 625.

Скандалното е, че Томов и компания не са платили нито лев за тези акции. Клубът бе подарен на "Лира Инвестмънт" от "Титан" през миналото лято. Люксембургската офшорка е управлявана по документи от 26-годишния Димитър Митев, тъй като Александър Томов като подсъдим има забрана да участва в управление на дружества. Уговорката при сделката с "Лира" беше да изчисти дълговете на дружеството и да управлява клуба в периода на трансформация, преди той да бъде пуснат на борсата и да стане собственост на феновете. Наскоро обаче стана ясно, че дълговете не просто не са изчистени, а са се увеличили. А междувременно Томов си е подарил близо 200 000 акции, което е в противовес на обявената от него чисто идеологическа и експертна помощ за ЦСКА.

От документите се вижда, че акциите са с номинал 1 лев, когато са за кръга около Томов. Бившият депутат обаче обяви, че ще ги продава на феновете за 3 лева на акция, а минималният пакет е от 60 лева, т.е. 20 акции. Разликата между номиналната стойност и обявената от клуба, отива в "Лира Инвестмънт" като собственик, а не влиза в ЦСКА. Проста сметка показва, че ако Томов продаде 3 милиона акции по 3 лева, ще получи 9 милиона, от които 6 са за "Лира", а едва 3 ще влязат във футболния клуб. Сума, крайно недостатъчна за функционирането му и правеща цялата операция абсолютно безсмислена, освен за банковата сметка на Александър Томов. Печалбата за него нараства още повече, ако акциите бъдат пуснати с номинал 5 лева, каквато идея също има. Затова и Томов и компания непрекъснато призовават феновете за активност.

Още едно важно уточнение е, че на този етап ЦСКА предлага за продан акции, с които да се допълни капиталът на дружеството. Дори всичко около документите да е наред и Комисията по финансов надзор (КФН) да разреши листването на клуба на борсата, акциите, които ще бъдат пуснати в продажба ще са миноритарен дял и закупилите ги ще са безгласна буква. Мажоритарният дял остава в "Лира Инвестмънт" и Александър Томов ще може да препродаде клуба за солидна сума, особено след като получи концесията на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. Така с нулева инвестиция, той се готви да спечели милиони по няколко пера от футболния клуб. А след края на операцията, ЦСКА нито ще е с изчистени дългове, нито ще е собственост на феновете - двете обещания, които политикът даде, когато взе ЦСКА от "Титан". 

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес