Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

253 дни до Париж 2024: Олимпийският футбол на България - 2 медала и 55 години суша...

17 ноември 2023, 07:00 часа • 7210 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Футболът е най-популярният спорт в света, който намира място и в програмата на летните олимпийски игри. Всъщност олимпийският футболен турнир не се е провеждал само два пъти - на първите игри в Атина през 1896-а и през 1932-а, за да може да се промотира новосъздаденото от ФИФА световно първенство по футбол. България също има своите традиции в олимпийския футбол, макар и "овехтели"...

Дебютът на България в олимпийския футбол

Олимпийският футболен отбор на България има общо пет участия на олимпийски игри, а на две от тях успява да завоюва и медали. Дебютът на България в олимпийския футбол е през 1924 година във Франция, когато страната ни изиграва само един мач - загуба от Ирландия с 0:1. Минават 28 години до следващото ни участие, което е на Игрите в Хелзинки през 1952 г. И там обаче силите ни стигат за един мач след загуба от СССР с 1:2 след продължения.

Големият български пробив на олимпийския футболен турнир

Четири години по-късно - на Летните олимпийски игри в Мелбърн, идва и големият пробив на България в олимпийския футбол. Тогава "лъвовете" стартират директно от 1/4-финалите, където отнасят Великобритания с 6:1. Следва нова загуба в продължения от СССР, пак с резултат 1:2. В малкия финал обаче България побеждава Индия с 0:3 и печели бронзовите отличия. Олимпийски шампион пък става именно СССР, който побеждава Югославия на финала.

България трета футбол Мелбърн 1956

Снимка: bgolympic.org

През 1960 година се въвежда групова фаза от четири отделни групи, като от всяка група излиза само победителят. Четирите отбора отиват директно на полуфинали. За съжаление България не успява да излезе от групата, завършвайки втора зад Югославия, и то с еднакъв брой точки, но по-лоша голова разлика. Българите побеждават Турция и ОАЕ, но правят зрелищно 3:3 с югославската страна, отпадайки от надпреварата.

Кулминацията на българския футбол в олимпийските игри

На Игрите в Мексико през 1968 година идва и кулминацията за олимпийския футболен отбор на България. Тогава "трикольорите" постигат победи над Гватемала и Тайланд, а завършват наравно с Чехословакия. Това им осигурява първото място в групата и класиране за четвъртфиналите срещу Израел. Там съдбата се усмихва на България, след като мачът завършва 1:1, а регламентът предвижда определяне на победителя чрез жребий. Монетата пада от нашата страна, за да ни прати на полуфинал.

ОЩЕ: Мексико 1968 - Първото олимпийско злато за България

България - Израел, Мексико 1968

Снимка: bfunion.bg

Олимпийско сребро за България във футбола

На полуфиналите България побеждава домакина Мексико с 3:2, гарантирайки си минимум сребро. На големия финал "лъвовете" отстъпват на тима на Унгария с 1:4, но печелят историческите сребърни медали. Петър Жеков приключва турнира с 4 гола, а Атанас Михайлов добавя още 3 попадения. По 2 гола вкарват и Аспарух Никодимов и Цветан Веселинов. Така страната ни за втори път стъпва на почетната стълбичка на олимпийския футболен турнир.

Мексико 1968 - последният досег на България до олимпийския футбол

За съжаление обаче Мексико 1968 се оказват и последните олимпийски игри, на които България взима участие във футболния турнир. Оттогава страната ни не успява да се класира за надпреварата, като "сушата" продължава вече повече от половин век - цели 55 години. За 5-те си участия в олимпийския футболен турнир България има 14 мача - 7 победи, 3 равенства и 4 загуби.

Рестрикциите на ФИФА, които "убиват" олимпийския футбол

В последните години олимпийският футболен турнир се провежда при определени рестрикции от ФИФА, като се изисква отборите да бъдат съставени от играчи до 23-годишна възраст. Допуска се изключение за до трима играчи над 23 години за всеки отбор. Целта на ФИФА е да избегне конкуренция на олимпийския турнир със световното първенство, което е и най-значимият форум във футбола. При жените обаче няма такова възрастово ограничение, което прави олимпийския турнир втори по значимост след световното.

Как България може да се класира за олимпийския футболен турнир?

Квалификациите за олимпийския футболен турнир се провеждат на континентален принцип, като отделните конфедерации организират пресявките по различен начин. Някои провеждат специален квалификационен турнир. УЕФА обаче избира да прави подбора чрез Европейското първенство за младежи до 21 години. Това означава, че за да може България да се завърне в олимпийския футбол, младежкият ни национален отбор трябва да си прокара път до финалите на Европейското по футбол до 21 години.

България до 21 г.

На Олимпийските игри в Париж 2024 футболните отбори ще могат да бъдат съставени от играчи, родени след 1 януари 2001 година (с изключение на трима играчи, които могат да надвишават тази възраст). Действащ олимпийски шампион във футбола е Бразилия, който спечели Игрите в Токио със състав, включващ звездни имена като Ричарлисон, Антони, Дани Алвеш, Габриел Мартинели, Бруно Гимараеш и др.

Без България на Игрите в Париж

В Париж обаче отново няма да гледаме българския национален отбор по футбол, тъй като страната ни дори не се класира за Европейското до 21 години през изминалото лято. Европейските страни, които ще участват във футболния турнир на Игрите през 2024-а, са Испания, Израел, Украйна и Франция (по право като домакин). 10 от общо 16 тима вече си осигуриха участие, като освен изброените европейски отбори, за турнира се класираха и САЩ, Доминиканската република, Мароко, Египет, Мали и Нова Зеландия. Остава да се определят участници от Азия (3), Африка (1) и Южна Америка (2).

И без България на Евро 2024...

И ако олимпийският футбол не е толкова престижен, за да бъде поставян като цел от ръководството на българския футбол, то европейските и световни първенства са. А българският национален отбор по футбол няма участие на голям форум вече близо 20 години - от Евро 2004 насам, като това ще продължи и на Евро 2024. Ако искате да научите повече за за европейските първенства по футбол и (не)участието на България в тях, можете да се прехвърлите в другата ни "отброяваща" рубрика - "Дните до Евро 2024"!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Хлапакът, чиято орисница лиши България от звездни успехи (ВИДЕО)

България до 21 г.

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес