Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

02 май 2024, 16:58 часа • 9204 прочитания

Във Великденското си послание главата на Македонската православна архиепискъп Стефан си присвои българския цар Самуил и оправда жестоките репресии срещу македонските българи. Това предаде кореспондентът на БГНЕС в Скопие.

„С какво право все още някои се опитват да ни отрекат историята и традицията, езика и вярата, когато цялата македонска почва е напоявана с просветните дела на македонските църковни просветители, с упоритостта на всички наши родозащитници, с кръвта на нашите безброй мъченици и с вярата на множеството изповедници и поборници за запазване на Православието на тази свята македонска земя!? …“, се казва в текста,  разпространен от МИА.

Архиепископ Стефан посочва още, че това лято ще се отбележат важни дати от „богатото и славно минало“ на РСМ. Още: Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

„Сред тях първо ще си спомним битката при Беласица от 1014 г., която всъщност е неразривно свързана с изграждането и съхраняването на нашата вековна историческа различност, както и ще припомним забележителните решения от Първото заседание на АСНОМ (Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония -бел. ред.), проведено в манастира „Свети Прохор Пчински“, през 1944 г.“, твърди архиепископът.

Именно това събрание взема решение за провъзгласяването на македонска държава и приемане като официален в нея на македонския език. Още: Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

То се е провело без да има легитимно представителство на македонското общество с помощта на пратениците на югославския диктатор Тито. С него се поставя началото на македонизацията, масовото избиване и преследване на македонските българи, включително и на тези, които са присъствали на това заседание. По това време дори не е съществувала МПЦ, която е създадена в края на 60-те години на миналия век с решение на Югославската комунистическа партия.

БГНЕС припомня още, че в цялата световна историография цар Самуил е признат за български владетел, като едно от най-добрите изследвания е на сръбския историк Сърджан Пириватрич.

Цар Самуил е смятан за български цар и от неговите съвременници и врагове, включително византийския историк Йоан Скилица и император Василий II Българоубиец, който счита завладяването на Българското царство за свое най-голямо постижение. Още: Франция притиска Северна Македония да добави българите в Конституцията

Българският характер на държавата на Самуил и неговите наследници се потвърждава от прочутия Битолски надпис на цар Иван Владислав, която до ден-днешен се укрива от македонските власти от властта в Скопие.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес