Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия проверява журналисти и граждански сдружения за пране на пари

28 юли 2020, 20:00 часа • 1919 прочитания

Службата за борба с прането на пари към Министерството на финансите на Сърбия започна финансова проверка на 20 журналисти и 37 неправителствени организации, съобщи МИА. Банките са помолени да изпратят справка за всичките им транзакции през предходната година. В искането се посочва, че данните са необходими, за да се определи дали организациите и лицата от списъка имат нещо общо с финансирането на тероризма или прането на пари.

Проверката обхваща две сдружения на журналистите, Европейското движение на Сърбия, Хелзинкския комитет, Центъра за евроатлантически изследвания, Белградския център за политика за сигурност и други неправителствени организации и политици, между които Вук Йеремич и журналиста Слободан Георгиев.

Някои от организациите предупредиха, че ще предприемат законови действия и ще информират международната общност за тази проверка.

Ръководителят на Делегацията на ЕК в Сърбия Таня Файон предупреди, че всяко неоправдано разследване на тяхната работа ще се третира като опит за натиск.

„Повечето неправителствени организации и граждани, които са подложени на проверка от сръбското правителство за пране на пари, са между основните застъпници на провеждането на реформи в унисон с ЕС и подкрепят европейските ценности в Сърбия”, написа тя в профила си в Twitter.

Според Зоран Гаврилович от Бюрото за социални изследвания (БИРОДИ), акцията на Службата за предотвратяване прането на пари цели „да се етикетира част от обществото, която е критично настроена към властта и която има капацитета да влияе на социалните процеси в Сърбия”.

Това потвърждава искането на Обединената опозиция за сформиране на експертни групи, които да дадат информация за състоянието на демокрацията и върховенството на закона и на медиите в Сърбия, смятат от партията на Драган Джилас.

Според Демократическата партия, това е опит да се дискредитират онези, които „не зависят от милостта на правителството” и чиято дейност все още не е поставена под контрол.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес