Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силен натиск за оставка върху Мицкоски, той няма да я даде

31 август 2020, 15:55 часа • 1945 прочитания

„Нямам намерение да подавам оставка и да помагам на СДСМ и на Зоран Заев” ,заяви по време на днешната пресконференция лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в Северна Македония.

„Подобни теми са от полза за онези, срещу които се борим и докато съм жив, ще се боря срещу онези, които случат на Зоран Заев”, категоричен беше той, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че голяма част от членовете на ВМРО-ДПМНЕ настояха за свикване на извънреден конгрес, на който да се потърси отговорност за лошите изборни резултати на партията, водена от Християн Мицкоски.

„Дългогодишната традиция в западните демокрации е лидерът на партията, след като е претърпяла изборно поражение, да подаде оставка. Ние не искаме нищо повече от това. Искаме да се свика конгрес на партията“, се казва в писмото на Борче Стамов, който е един от участниците в Инициативния комитет.

Опозиционно настроените членове на ВМРО-ДПМНЕ изразяват своята загриженост заради увеличаващото се вербално и физическо насилие върху членовете на партията, които искат промяна в нея. Те са информирали западните посолства и властите за опитите на сегашното ръководство водено от Мицкоски да малтретира физически всички, които не са съгласни с неговата политика.

Във връзка с инициативата за извънреден конгрес Мицкоски заяви, че документ с такова искане не е внесен в архива на партията. Този въпрос цели да представи ВМРО-ДПМНЕ като слаба политическа сила и работи единствено в полза на СДСМ и Зоран Заев.

Той каза, че е поканил инициаторите на разговор, за да обсъдят как да бъде внесена инициативата за свикване на извънреден конгрес и какви са причините за това.

Относно новото правителство на Зоран Заев Мицкоски смята, че то се състои от „стари, изхабени и компрометирани кадри, което няма бъдеще и ще бъде свалено от власт по време на граждански протести.

„Това днес е началото на края на СДСМ. Това правителство няма бъдеще и ще падне преди края на мандата си вследствие на граждански протести”, смята Мицкоски.

На извънредните парламентарни избори, провели в средата на юли, ВМРО-ДПМНЕ остана втора политическа сила и отново ще бъде в опозиция на СДСМ на Зоран Заев.

Борисов поздрави Заев, но напомни за нерешените исторически въпроси

* Инфо: МИА, превод: БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес