Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Шпигел": САЩ задкулисно настояват за отписване на дълга на Гърция

15 юли 2015, 20:13 часа • 9460 прочитания

Вашингтон официално стоят настрана от гръцката дългова и финансова криза, но зад кулисите САЩ не са "неутрални" и настояват страните от еврозоната да отпишат дълга на Атина, твърди германският седмичник "Шпигел", позовавайки се на свои източници. 

Американците отправят подобно искане като правят исторически паралели, намеквайки за ситуацията в следвоенна Германия, което според "Шпигел" е ясен сигнал към германския канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

Привидно изглежда, че САЩ нямат причини сериозно да се притесняват за огромния дълг на Гърция, защото страната е задлъжняла към американски банки само в размер на 12,5 милиарда долара. 

От друга страна, САЩ като най-големият акционер на Международния валутен фонд (МВФ) вече участват в общия гръцки дълг. Финансовите експерти обаче отбелязват, че това, което плаши американците е евентуални "срив на Европа", т.е. еврозоната. 

Излизането извън границите на дълговата криза в Гърция може да повлияе върху растежа на американската икономика, предупреждават експертите на "Голдман сакс", особено защото в такъв случай, САЩ директно биха се сблъскали с почти идентична ситуация в близките на тях страни. 

Става дума за Пуерто Рико, американска територия в Карибския регион, който има огромен дълг от 72 милиарда долара.

Тази вечер депутатите в гръцкия парламент имат няколко часа да направят законовите промени за мерки за икономии, които ще им позволят да получат спасителната финансова помощ от 86 милиарда евро. Заседанието е предшествано от преговори и совалки между отделните парламентарни сили.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес