Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Македония купи 18 гаубици турско производство

13 януари 2023, 23:45 часа • 3262 прочитания

Северна Македония, която стана най-новият член на НАТО, е поръчала от Турция три батареи с общо 18 гаубици "Боран", съобщават местни медии. Според информацията, този ход е част от превъоръжаването на артилерийските дивизии на армията на страната, предава БГНЕС.

"Армията на Северна Македония е в процес на мащабна модернизация. Чрез американска и германска военна помощ тя се превъоръжава с нови бойни системи, подменяйки технологии, до голяма степен наследство от Студената война, придобити от Украйна през 2001 г. В артилерията това ще бъдат гаубици "Боран", за пехотата ще придобият американски бойни машини "Страйкър" и "JLTV", за противовъздушната отбрана - френската ракетна система "Мистрал 3"," се казва в съобщението.

Първата батарея от шест гаубици "Боран" ще пристигне след две години, а останалите две батареи ще бъдат доставени в периода от 2029 до 2031 г. Обсегът на турските гаубици "Боран" е 17 км, а скоростта на изстрелване е до шест ракети в минута.

Понастоящем Северна Македония разполага с един лек пехотен батальон с подкрепления, включващ батарея от остарели гаубици М2А1 за изпълнение на някои задачи в рамките на НАТО и международни мисии. Северна Македония, най-младият член на НАТО, стана част от алианса през март 2020 г., след като Гърция години наред я блокираше заради предишното ѝ име - Македония.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес