Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния е съвсем близо до безвизов режим със САЩ

05 декември 2023, 16:11 часа • 3258 прочитания

Влизането на Румъния в програмата за безвизов режим на САЩ ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г. Това обяви румънският премиер Марсел Чолаку на работно посещение в САЩ.

„Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия както от американската страна, така и от румънските граждани, включително диаспората в Съединените щати, като крайният срок за отмяна на визите е 2025 г. Това наистина беше практическа дискусия", каза премиерът, цитиран от Аджерпрес.

Във връзка с премахването на визите Румъния ще подпише две споразумения с американската страна за обмен на информация и сътрудничество в борбата с тежки престъпления, съобщи БГНЕС.

Още: Румъния: Падне ли ветото за България в Шенген, се отваря и нашият път

Според румънския министър на външните работи Луминица Одобеску присъединяването на Румъния към програмата за премахване на визите до 2025 г. е „осъществима цел“, тъй като е близо до заветните 3% отхвърлени молби за визи, които ще позволят включване в програмата “Виза уейвър”.

Илва Йохансон: България и Румъния - в Шенген още тази година, не се отказвам от целта си

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес