Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призоваха жителите на Атина да не напускат домовете си

04 август 2021, 12:12 часа • 2851 прочитания

Националната обсерватория на Атина отправи спешно предупреждение до гражданите на гръцката столица да останат вкъщи със затворени врати и прозорци поради високата концентрация на микрочастици PM2.5. Тежък смог е натиснал града заради горския пожар, обхванал района на Атика.

„Ситуацията в много райони на Атина е лоша поради вредните фини частици PM2.5. Призоваваме жителите в района с висока концентрация на PM2.5 [наситено червени зони] да останат в домовете си, а прозорците и вратите да са плътно затворени", се казва в съобщението.

Според европейската платформа PurpleAir за наблюдаване на качеството на въздуха в реално време, около 6 часа сутринта е регистрирана най-високата концентрация на PM2.5 в Атика.

Фините частици (PM2.5) представляват най-голям риск за здравето. Те могат да проникнат дълбоко в белите дробове, а някои дори в кръвта. Излагането на тези частици може да засегне белите дробове и сърцето, причинявайки възпаление.

През последните седмици в Гърция температурите се повишиха много, като в някои части на страната достигнаха 44-47º С на сянка, припомня БГНЕС.

Късно следобед във вторник плътният дим от горския пожар във Варимпомпи се беше преместил на юг, обхващайки много предградия. От ранните сутрешни часове на днешния ден миризмата от горящ материал проникваше дори в домовете в южните покрайнини. Около 9 часа сутринта смогът беше много ниско до земята, предизвиквайки задух, пише сайтът „Keep Talking Greece”.

Преди това гръцките пожарникари спасиха повече от 300 граждани от обхванатия от пожара район.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес