Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарите в Гърция - най-тежко е в Пелопонес

11 август 2021, 19:10 часа • 2331 прочитания

В Гърция най-тежка е обстановката с пожарите на Пелопонес, предаде БНР. На наполовина изпепеления остров Евбея (Евия)се очаква тази вечер стихията да бъде поставена най-после под контрол.

До края на деня се очаква да бъдат овладени всички огнища на остров Евбея, а от нощес се очакват бури със силен дъжд, прогнозират метеоролозите.

Критична остава обстановката в област Аркадия на полуостров Пелопонес. Над 20 села са евакуирани. Възпламеняват се повторно пожари от силния вятър.

За първи път Гърция получи такава международна помощ за справяне с огнената стихия, съобщават с благодарност от правителството. В последните часове пожарникари от Франция, Германия и Сърбия атакуват огъня в Пелопонес, който заплашва да изпепели цели села,предават гръцките медии.

Премиерът Мицотакис и министри от правителството се извиниха пред гърците за допуснати грешки при управление на кризата.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас пък заяви, че „горските пожари са провал на държавата“. Задържаните по подозрение за умишлени палежи остават в ареста.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес