Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлопулос: Гърция подкрепя европейската перспектива на Балканите

10 декември 2019, 14:24 часа • 1058 прочитания

Гърция е готова да подкрепи онези страни от Балканите, които все още не са членки на Европейския съюз, да ускорят европейската си перспектива, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос в началото на среща със своя сръбски колега Александър Вучич.

Павлопулос подчерта, че за тази подкрепа страните кандидатки трябва да изпълнят очевидните предпоставки, т.е. пълна хармонизация с европейското законодателство и решаване на двустранни въпроси.

„ По отношение на нашия регион Гърция е ясно за формирането на солиден югоизточен стълб на Европейския съюз, който оставя зад гърба си Балканите на войните, разделенията и конфронтациите, а държавите работят заедно за европейска интеграция. Това означава, че Гърция е готова да подкрепи онези страни от нашия регион, които все още не са членки на Европейския съюз, за да ускорят европейската си перспектива, при двете предпоставки, които се подразбират“, заяви гръцкият президент.

Успоредно с това Павлопулос, говорейки за меморандума между Турция и Либия, заяви, че той е не само незаконен, но и институционално несъществуващ.

По отношение на гръцко-сръбските отношения той изрази пълна подкрепа за перспективата на Белград към ЕС.

От своя страна президентът на Сърбия заяви, че двете страни имат отлични двустранни отношения.

„Благодарим на Гърция за нейната подкрепа за териториалната цялост на Сърбия. Благодаря ви много за това. И Сърбия винаги ще подкрепя териториалната цялост на Гърция. Ние сме подписали Конвенцията за морското право и в този контекст, във всеки случай, навсякъде по света ще подкрепим целостта на Гърция, както беше в случая с Кипър, и сега нашата позиция няма да се промени в бъдеще“, каза сръбският президент в началото на срещата с гръцкия си колега.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес