Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мило Джуканович разпусна парламента три дни преди президентските избори

16 март 2023, 19:55 часа • 978 прочитания

Президентът на Черна гора Мило Джуканович разпусна парламента три дни преди президентските избори. Президентската наредба беше излъчена по националната телевизия. Указът влиза в сила в деня на подписването му, съобщава „Виести“, цитирана от БГНЕС.

"27-ият парламент на Черна гора се разпуска. Указът за разпускането на парламента на Черна гора влиза в сила в деня на приемането му. Този указ ще бъде публикуван в Официалния вестник на Черна гора", се казва в съобщение. Джуканович се позова на правното становище, че ако до 16 март няма нова изпълнителна власт, са изпълнени всички законови условия за разпускане на Народното събрание, за да се отиде на избори.

Според конституцията на републиката парламентарни избори трябва да се проведат не по-рано от 60 и не по-късно от 100 дни след разпускането. Предсрочни парламентарни избори може да има в края на май или началото на юни, научи неофициално "Виести". На сегашното правителство беше гласуван вот на недоверие преди седем месеца. Оттогава няколко опита за избор на нов се провалиха.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес