Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Не съм дело на Коминтерна, това, което иска България от РСМ, е неприлично

19 ноември 2021, 15:36 часа • 6839 прочитания

Това, което България изисква от Македония и македонския народ, е неприлично и няма нищо общо с европейските ценности, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в "Сутрешен брифинг" по Слободна телевизия.

Той смята, че трябва да има реципрочност, но в 21 век никой не може да откаже на жителите на РС Македония правото на език, идентичност, история и култура.

„Нормално е да се иска правилото за реципрочност, защото това, което в момента се изисква от източната ни съседка от (РС)Македония и македонците, е наистина неприлично и няма нищо общо с ценностите, пропагандирани от Аденауер, Шуман и де Гаспери, и няма нищо общо с европейските ценности да се оспорва нечие право на език, идентичност, история, култура, уникалност“, каза Мицкоски.

Той подчерта, че България трябва да уважава решенията на Съда по правата на човека в Страсбург и приетите от Европейския парламент декларации за зачитане на правата на онези хора, които се идентифицират като македонци в България и които се различават от българите със своите традиции, култура, обичаи и че оспорването на това не е европейска ценност на 21 век.

„За мен не е ценност на 21 век някой да ми откаже правото да се идентифицирам като македонец, да празнувам македонските герои, македонската организация, създадена в Солун през 1893 г., и някой да оспори това и да каже, че това не е македонско, а е българско и че аз съм дело на Коминтерна и че съществуваме от 1945 г. и че те дошли тук да ни освобождават и да ни администрират“, каза Мицкоски.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес