Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонски младежи опитали да се присъединят към ИД, хванаха ги в Турция

27 август 2016, 18:14 часа • 3065 прочитания

В Турция бяха задържани петима македонски младежи преди да се присъединят към Ислямска държава в Сирия, и бяха екстрадирани в Македония. Това предаде AFP, като се позовава на съобщение на македонския министър на вътрешните работи Митко Чавков.

Заподозрените тръгнали за Турция с намерение да се включат в редиците на муджахидините в Сирия, заяви Чавков на пресконференция в Скопие, като уточни, че това са младежи на 18 - 24-годишна възраст. Двама от тях са тежко ранени, след като се опитали да избягат при ареста.

Младежите били задържани на 12 август в Истанбул, докато чакали заедно с един албанец, един сириец, един палестинец и един мароканец да бъдат прехвърлени в Сирия. Пътуването им към Сирия било организирано от македонци джихадисти, които вече са били в Сирия, преди да се върнат в Македония, добави министър Чавков.

Според Скопие близо 160 са македонските граждани, които в даден момент са се присъединили към ислямистите, за да се бият в Ирак и в Сирия. Повечето от тях са набирани сред албанската общност, която е една четвърт от 2,1-милионното население на Македония.

Чавков уточни, че 25 са загинали и петдесетина все още са на фронта. Неотдавна македонският президент Георге Иванов заяви, че 86 от тях вече са се върнали в страната.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес