Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кириакос Мицотакис отива в Израел

17 октомври 2023, 12:55 часа • 2910 прочитания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вероятно ще посети Израел в следващите дни, съобщават от правителствената служба в Атина, цитирани от БНР. Гърция се опасява от засилване на миграционния натиск заради кризата между Израел и "Хамас".

Телефонен разговор Мицотакис-Ердоган

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган премиерът Кириакос Мицотакис е обсъдил конфликта в Близкия изток, съобщават от кабинета на гръцкия премиер. Мицотакис не изключва вероятността от поредно засилване на миграционния натиск.

Още: Израел: Глобалният въпрос е какъв ще е статутът на Газа след войната

Атина настоява за предотвратяване на хуманитарна криза и запазване на регионалната стабилност, каза външният министър Герапетридис. Днес в разговор с палестинския си колега той е подчертал необходимостта от откриване на хуманитарен коридор и защита на цивилното население. Според него кризата в Близкия изток и миграцията са общ европейски проблем.

Още: Мария Габриел: България не е цел за мигранти от Газа

Засилена охрана по границите с Турция

Граничните власти съобщават за засилена охрана, както на морската, така и на сухопътната граница с Турция. Продължава с бърз ритъм изграждането на оградата на границата, въпреки протестите на опозицията.

По овладяване на бежанския натиск гръцките гранични власти си сътрудничат както с турските, така и с българските власти, подчертават медиите в Атина.

Още: Турция предлага път към мира между Израел и Палестина - две държави с гаранти

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес