Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция доволна от берлинската конференция за Либия

20 януари 2020, 09:25 часа • 1422 прочитания

Гърция не зае официална позиция в крайното заключение от неделната конференция в Берлин за Либия, но „правителствени източници“, които разговаряха с медиите, отбелязаха положителни резултати.

От офиса на премиера заявиха, че това е „положителна стъпка“ и че конференцията потвърждава необходимостта от политическо решение, както и че всички страни са се съгласили да поддържат оръжейно ембарго.

Гърция официално ще направи позицията си известна след днешния Европейския съвет по външни работи, на който външният министър Никос Дендиас ще присъства и на който ще има "цялостен брифинг за резултатите от конференцията", заявиха правителствените източници, цитирани от БГНЕС.

Това най-вероятно означава, че Гърция няма да използва правото си на вето, за да блокира всякакъв вид одобрение от ЕС на резултатите от конференцията, въпреки факта, че двустранните споразумения между признатото от ООН правителство на Либия и Турция, очертаващи морските граници в Средиземноморието за двете неграничещи държави, не бяха обсъждани в Берлин.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес